Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Organisaties op Walcheren

Er zijn diverse organisaties in Walcheren waar iedereen hulp, advies en begeleiding krijgt. Voor deze hulp hoeft u niet te betalen. En u heeft geen verwijzing van de gemeente nodig. Bij deze organisaties werken professionals en vrijwilligers samen.

Waarmee kan deze organisatie helpen?

U krijgt bijvoorbeeld hulp bij de opvoeding van kinderen, advies bij uw administratie en financiën. Of u wordt geholpen bij het ondernemen van sociale activiteiten.

Sterk netwerk van organisaties

Walcheren heeft op het gebied van ondersteuning een sterk netwerk van organisaties. Dit betekent dat de organisaties nauw met elkaar samenwerken, de professionals kennen elkaar goed. Zij weten dus ook waar u het beste geholpen kunt worden. Bent u ergens niet op de juiste plaats? Dan wordt u vertelt welke organisatie u het beste kan helpen.

Hulp zonder besluit van de gemeente

Wat is het verschil tussen ondersteuning van een organisatie of ondersteuning vanuit de gemeente via de Jeugdwet en de Wmo?

  • Hulp via de organisaties is er voor iedereen. Voor deze adviezen en de hulpverlening hoeft u niet te betalen.
    U kunt zonder een besluit of verwijzing van de gemeente een gesprek aanvragen. Sommige organisaties ontvangen een subsidie van de gemeente. Ook lokale organisaties die werken met vrijwilligers horen bij dit zorgnetwerk;
  • Hulp via de Wmo en de Jeugdwet kunt u alleen krijgen met een besluit van de gemeente. Dat is de officiële toestemming van de gemeente om hulp in te schakelen.
    In het besluit staat welke zorg u ontvangt en dat de gemeente de kosten voor de hulp of het hulpmiddel voor u betaalt. Mogelijk moet u zelf ook een eigen bijdrage betalen.

Hulp via een organisatie gaat voor op Jeugdwet/Wmo

We onderzoeken uw persoonlijke situatie. Welke hulpvragen zijn er? Kan u ook goed geholpen worden via een organisatie? Dan wordt deze hulp bij voorkeur eerder ingezet dan de ondersteuning via de Jeugdwet/Wmo. U wordt dan met deze organisatie in contact gebracht.

Overzicht organisaties

We hebben een aantal organisaties voor u op een rijtje gezet. Zij bieden hulp zonder een besluit van de gemeente.

Hoe regelt u ondersteuning?

Ondersteuning via de gemeente is aanvullend op uw eigen oplossingen. Misschien kunt u op andere manieren hulp organiseren? Bekijk onderstaande vragen voor inspiratie en achtergrondinformatie.