Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen per 1 juli 2021

Gepubliceerd op 10 juni 2021
Stadhuis in Vlissingen

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Volgens de wet moeten de bestuurlijke structuur, besluitvorming en het toezicht op orde zijn. Voor organisaties is het belangrijk hierop voorbereid te zijn. 

Wat is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.
De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. Helaas blijken zaken als 'een greep uit de kas' en 'vriendjespolitiek' vaker voor te komen dan velen denken. De wet gaat dat tegen door procedures en verantwoordelijkheden met elkaar te bespreken en vast te leggen.

Belang Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Deze wet is van belang voor:

  • Alle bestuursleden van verenigingen en stichtingen;
  • Vrijwilligers en betaalde bestuurders;
  • Grote en kleine verenigingen/stichtingen;
  • Nationaal, regionaal en lokaal;
  • Van belangen- en beroepsorganisaties tot gezelligheids- en lotgenotenverenigingen;
  • Sport, welzijn, cultuur, goede doelen en dergelijke.

Hoe voldoet u aan de eisen?

Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.
De statuten hoeven niet voor 1 juli te worden aangepast. Stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog 5 jaar de tijd. Maar ga er wel zo snel mogelijk mee aan de slag, want niet voldoen  aan deze wet kan persoonlijke gevolgen hebben voor bestuursleden.
Bestuurders die willen nagaan wat de gevolgen zijn voor hun vereniging of stichting, kunnen de checklist doorlopen die Vereniging NOV heeft gemaakt.

Meer uitleg en een stappenplan

Het is ook mogelijk meer uitleg te krijgen over wat deze wet precies inhoudt.

  • U kunt een webinar van Vereniging NOV volgen;
  • U kunt zich inschrijven voor één van de Webinar-bijeenkomsten op de website www.wbtr.nl.