Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vrijwilligerswerk organiseren in de 1,5 meter economie

Gepubliceerd op 2 juni 2020
Een vrijwilliger aan het werk
Een vrijwilliger aan het werk

Bij het organiseren van vrijwilligerswerk in de 1,5 meter economie kan de situatie elke week anders zijn. Daarom raden wij aan om elke week de situatie te bekijken aan de hand van een Corona protocol, wat u zelf bijhoudt als vrijwilligerscoördinator.

4 aspecten van belang

Bij de inzet van vrijwilligers in de 1,5 meter economie  zijn de volgende aspecten belangrijk.

Overheidsmaatregelen

De overheidsmaatregelen die worden genomen in Coronatijd veranderen bijna wekelijks. Hou daarom wekelijks de Corona maatregelen goed bij via betrouwbare nieuwsbronnen zoals de Rijksoverheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Toestand van de eigen organisatie

Hoe het gaat in uw eigen organisatie tijdens Coronatijd kan enorm verschillen. Er zijn organisaties die terug gaan naar het ‘normale’ (weliswaar met 1,5 meter maatregelen), denk aan bibliotheken en musea. Maar er zijn ook organisaties die nog lang niet zover zijn: denk aan de zorg en de verpleging.
Kijk dus goed naar de toestand van uw eigen organisatie als het gaat om het verantwoord organiseren van vrijwilligersinzet.

Welbevinden van de vrijwilligers

Veel organisaties (die van u wellicht ook) zijn tijdelijk gestopt met de inzet van vrijwilligers. Afhankelijk van de toestand van de organisatie, wordt er steeds meer gedacht aan vrijwilligersinzet. Maar bekijk dat heel selectief (wie en wat kunnen al wel en wie en wat kunnen nog niet) en schaal dat langzaam op. Ook daarvoor gebruikt u het Corona protocol.

Pro-actief communiceren

Wat al vanaf dag 1 in deze Coronatijd centraal staat, is het belang van pro-actief communiceren naar burgers en organisaties. Dus ook naar uw vrijwilligers.
Juist nu de maatregelen weer geleidelijk versoepeld worden en er weer mogelijkheden ontstaan voor de inzet van vrijwilligers, is pro-actieve communicatie daarover heel belangrijk.

Hou het Corona protocol actueel

Wij raden u aan om een Corona protocol voor vrijwilligerscoördinatie te gebruiken. In dit protocol kunt u alles goed bijhouden over overheidsmaatregelen, de toestand van uw organisatie, het welbevinden van vrijwilligers en pro-actieve communicatie. Als er veranderingen zijn, past u het Corona protocol daarop aan.
Kijk voor voorbeelden en meer informatie op de website van Vrijwilligersaanzet.nl.