Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Wat is het Kennisplatform

Het Kennisplatform is een samenwerkingsplatform: organisaties die workshops, trainingen en bijeenkomsten voor hun vrijwilligers aanbieden, stellen via het Kennisplatform plaatsen beschikbaar aan vrijwilligers van andere organisaties. Daarnaast verzorgen (vrijwillige) gasttrainers opleidingsactiviteiten.
Het Kennisplatform voor vrijwilligers is een samenwerkingsplatform en verzorgt workshops en trainingen voor vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren.

Vrijwilliger of vrijwilligerscoördinator?

Het Kennisplatform voor vrijwilligers wil een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling, waardering, versterking en ontmoeting van vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren. Bent u vrijwilliger of vrijwilligerscoördinator op Walcheren? We nodigen u van harte uit om het aanbod van trainingen en workshops te bekijken!
Neem eens een kijkje, het is een leuke manier om uw kennis en vaardigheden te vergroten. En neem gerust contact op bij vragen, via e-mail vrijwilligerspunt@vlissingen.nl of telefoonnummer (0118) 48 70 00.

Start en groei

Het Kennisplatform voor vrijwilligers is in 2015 opgestart door Welzijn Middelburg, vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig. Samen met enkele betrokken organisaties is een stuurgroep opgericht en in pilotvorm gestart met het platform. Na een succesvolle pilot is de samenwerking voortgezet. In 2020 is Vrijwilligerspunt Vlissingen aangesloten bij de stuurgroep.
Jaarlijks worden er in gemiddeld zo’n 40 workshops en trainingen plaatsen aangeboden voor vrijwilligers op Walcheren.

Maatschappelijk effect

Vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren ontmoeten elkaar en leren met én van elkaar (persoonlijke ontwikkeling). Vrijwilligers halen meer voldoening uit hun werk, voelen zich gewaardeerd en blijven gemotiveerd om zich in te zetten.
De inhoudelijke ondersteuning versterkt vrijwilligersorganisaties, de kwaliteit van de werkzaamheden van vrijwilligers neemt toe en het maakt de organisatie ook aantrekkelijk bij het werven van nieuwe vrijwilligers. Daarnaast kunnen door ontmoeting en kennisdeling nieuwe samenwerkingsprojecten ontstaan.

Betrokkenheid

Het effect voor de samenleving is meer betrokkenheid. Burgers kunnen eigen kracht ontwikkelen en versterken en zo zelf initiatieven ontplooien én meer betekenen voor hun omgeving.