Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Hoe is het nu met de winnende organisatie van 2016?

Op 7 december 2018 werd de meest recente Frans Naereboutprijs uitgereikt. Met deze prijs zet de gemeente een (vrijwilligers)organisatie en een vrijwilliger in het zonnetje, die op een aansprekende en verdienstelijke wijze actief was binnen de Vlissingse samenleving.
Hoe verging het de winnaars van 2 jaar geleden? We vroegen het aan de vrijwilligers Marijke Volmer en Gerda van Leeuwen van de Evenementencommissie van de Stichting Instandhouding Sint Jacobskerk. Het was de winnende organisatie.

Nog lang feest gevierd na het winnen van de prijs?

Marijke: "Niet lang gefeest, we waren wel ontzettend trots en blij. Bij de Kerstattentie aan alle vrijwilligers hebben we het nog even gememoreerd. We hebben de vrijwilligers extra bedankt."

Waarom verkoos de jury jullie destijds als winnende organisatie?

Gerda: "We kregen lovende woorden van de jury. We ontvingen de prijs onder andere omdat onze stichting zich inspant om op alle mogelijke manieren gelden te verkrijgen voor de instandhouding van een monument als de Sint Jacobskerk. Daarnaast prees de jury ons dat wij jaarlijks ruim 16.000 bezoekers laten genieten van culturele evenementen en openstellingen.”

Een dikke pluim voor de vrijwilligers ...

Marijke: "Absoluut, ze zijn altijd ontzettend enthousiast als ze voor de stichting mogen werken." Gerda: "Door het loyaliteitsgevoel van de vrijwilligers kunnen de activiteiten altijd doorgaan. Het is best zwaar werk wat ze moeten doen: stoelen sjouwen voor 750 plaatsen, het podium opbouwen en alles weer afbouwen. Vaak tot diep in de nacht zijn de vrijwilligers actief. Ze zijn al aardig op leeftijd en mankeren ook wel eens wat, maar ze zeggen zelden af. Toppers zijn het."

Leverde het winnen van de prijs nog iets moois op?

Marijke: "We kregen veel reacties van de vrijwilligers, ze vonden het een hele eer. Het beeldje wat we bij de prijsuitreiking kregen staat in de kerk, de oorkonde hangt erbij. Alle kerkgangers kunnen zien dat wij 2 jaar lang de winnende organisatie zijn, dat is mooi."

Wat voor indruk heeft het winnen van de prijs op jullie zelf gemaakt?

Marijke: "We waren heel verrast toen we hoorden dat we de winnende organisatie waren. Je staat er nooit zo bij stil dat je erkenning kan krijgen voor wat je doet. Er was veel goede concurrentie; allemaal mensen met hart voor de organisatie. Dat je dan wint, is heel speciaal."
Gerda: "Het is een hele mooie waardering. De vrijwilligers worden zichtbaar gemaakt, dat is heel bijzonder. Mensen zijn altijd welkom om ook vrijwilliger te worden bij de Evenementencommissie en hun steentje bij te dragen aan de instandhouding van het mooiste monument van Vlissingen.” 

Heb je tips voor andere organisaties die de prijs willen winnen? 

Marijke: "Een aanvraag blijven indienen, ook als je niet wint. Dus niet denken dat het toch niets gaat lukken, blijven proberen. Een andere tip is: andere organisaties vragen om op jouw organisatie te stemmen."
Gerda: "Het biedt voordelen als je wint; bij de werving van nieuwe vrijwilligers kun je aangeven dat ze bij de vrijwilligersorganisatie van het jaar aan het werk gaan. Dat stimuleert wellicht. Ook bij de vacatures zetten we er altijd bij dat we de winnende organisatie zijn."