Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Preventie woninginbraken, overvallen en straatroof

Op deze pagina een aantal tips ter voorkoming van woninginbraak, overval en straatroof. Meer tips en informatie vindt u op de website van de Politie.

Preventietips woninginbraken

Het is vanaf eind oktober weer vroeg donker 's avonds. Dat weten ook straatrovers, woninginbrekers en overvallers! Die slaan juist in de donkere dagen hun slag. Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we samen echt een vuist maken tegen woninginbraken, overvallen en straatroven.
De politie is uiteraard het hele jaar door alert op deze ernstige delicten. In de donkere herfst- en wintermaanden zet de politie samen met gemeenten en het Openbaar Ministerie, een extra tandje bij. De politie zal tot en met maart plaatselijk meer surveilleren, met meer preventieve acties. Ook worden bepaalde personen extra in de gaten gehouden.

Verdachte situatie? Bel 112

Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Een raam dat aan diggelen valt? Aarzel niet en bel direct 112. De politie komt liever een keer te veel dan een keer te weinig!
Onthou zo goed mogelijk het signalement van de verdachte persoon en het kenteken van de auto. Des te groter is de kans op een arrestatie op heterdaad van mensen met verkeerde bedoelingen.

Tref uw maatregelen

Tref maatregelen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. De gelegenheid maakt de dief! Nog steeds gebeuren veel inbraken bij mensen die hun deuren en ramen niet goed afsluiten, die geen stevig slot op de deur hebben of die duidelijk zichtbaar op vakantie zijn. Inbraak voorkomen:

  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Zie voor meer informatie de website Politiekeurmerk.nl;
  • Op YouTube vindt u preventiefilmpjes tegen diverse inbraakmethoden. Geeft u als zoekopdracht 'politie inbraakpreventie' in;
  • Sluit deuren en ramen af, ook als u even naar boven loopt;
  • Installeer buitenverlichting met bewegingsmelder.  

Preventietips overval

  • Betaal met PIN;
  • Toch een overval? Blijf rustig, accepteer de situatie, geef het gevraagde af en probeer te onthouden hoe de dader eruit ziet.  

Preventietips straatroof

  • Houd uw tas altijd dicht, met de rits naar u toe;
  • Houd dure spullen niet zichtbaar in uw hand(en);
  • Let altijd goed op uw smartphone, deze is zeer gewild bij criminelen.