Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

NL-Alert

NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. In 2014 werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland.

Waarom NL-Alert?

Met het nieuwe aanvullende alarmmiddel NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.

Hoe werkt NL-Alert?

De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is.
NL-Alert is gratis en anoniem, uw privacy is gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Uw naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.

In welke situaties wordt NL-Alert gebruikt?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- of gezondheidsbedreigende situaties. Zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming.

Instellen mobiele telefoon

Wilt u berichten ontvangen via NL-Alert? Via de website van NL-Alert kunt u uw mobiele telefoon instellen voor ontvangst.

Aanvullende informatie Veiligheidsregio Zeeland

In Zeeland wordt gemiddeld 3 keer per jaar een NL-Alert ingezet. Een veel voorkomende reden is een grote brand met veel rookontwikkeling, waarbij grote groepen inwoners geadviseerd wordt om naar binnen te gaan en ramen en deuren gesloten te houden. Maar ook bij de uitval van het alarmnummer 112 op 24 juni 2019 is een NL-Alert verstuurd, toen vanuit de landelijke overheid.

Vraag en antwoord

Na elke inzet van NL-Alert krijgen medewerkers van de Veiligheidsregio Zeeland vragen of opmerkingen vanuit inwoners. De een heeft een NL-Alert gemist terwijl deze wel verwacht werd, de ander ontving een NL-Alert terwijl hij/zij zich niet in het risicogebied bevond en weer een ander kreeg 10 keer hetzelfde bericht. De Veiligheidsregio heeft op haar website een pdf-document geplaatst, waarin u een antwoord vindt op dit soort vragen.