Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vraag- en antwoordlijst over opvang uit Oekraïne

De beelden van de oorlog in Oekraïne zijn verschrikkelijk. De hulp die ook in de gemeente Vlissingen op gang komt, is hartverwarmend.
Als gemeente onderzoeken we nu welke locaties geschikt zijn voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. We brengen momenteel alle initiatieven om deze mensen te helpen in kaart. Biedt u al hulp aan of wilt u dat doen? Mail dan naar noodopvang@vlissingen.nl. Ook kunt u hier uw vragen naartoe mailen.

Vragen en antwoorden

We begrijpen het als u vragen heeft. Hieronder vindt u een lijst met antwoorden op veel gestelde vragen:

Algemeen

  • Wat voor initiatieven zijn er in de gemeente Vlissingen en wat is de rol van de gemeente hierin?
    We zijn bezig om alle Vlissingse initiatieven om de vluchtelingen uit Oekraïne te helpen in kaart te brengen. We vragen inwoners om deze initiatieven te mailen naar noodopvang@vlissingen.nl.
     
  • Waarom willen we een overzicht hebben van de personen in de gemeente Vlissingen die vluchtelingen in huis opvangen?
    Dit is belangrijk om grip te krijgen op de situatie. Vooral met het oog op registratie en het aanbieden van zorg en onderwijs.
     
  • Veilig op de vlucht
    Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Ben je op de vlucht? Wees alert op een aantal punten. Ze staan in deze flyer (NL, EN, UK).
     
  • Waarom willen we alle andere actie in kaart brengen?
    Zo koppelen we als dat efficiënter is acties aan elkaar. Het is bijvoorbeeld niet handig als er op 10 verschillende plekken in de gemeente Vlissingen kleding en spullen worden ingezameld. En we kunnen mensen die vragen of ze zich kunnen aansluiten bij een actie, koppelen aan de juiste personen die al aan de slag zijn.
     
  • Zijn er al locaties in Vlissingen gevonden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen?
    Op dit moment wordt het gebouw aan de Westerbaan 2 in Vlissingen gereed gemaakt voor het opvangen van 50 Oekraïense vluchtelingen vanaf 28 maart 2022. In ieder geval tot en met 31 december 2022. Daarnaast worden nog diverse andere locaties onderzocht.
     
  • Ik wil mijn huis beschikbaar stellen voor de opvang van vluchtelingen
    Wij adviseren u de website van Vluchtelingenwerk Nederland te bezoeken. Hier vindt u onder meer de mogelijkheid om uzelf aan te melden bij Takecarebnb. Deze organisatie houdt zich bezig met de opvang van vluchtelingen door particulieren en werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
    Ook interessant om te lezen: artikel van de Volkskrant 'Denk goed na voordat je spontaan een vluchteling in huis haalt' van de directeur van Takecarebnb. Mensen uit Oekraïne zijn geen asielzoekers, maar vluchtelingen. 
     
  • Aan welke voorwaarden moet ik voldoen als ik mensen thuis opvang?
    Er zijn op dit moment geen algemene richtlijnen bekend. Wel willen wij u erop wijzen dat bij particuliere opvang de brandveiligheid gegarandeerd moet zijn. Kijk voor meer informatie op de website van VluchtelingenWerk.
     
  • Krijgen wij als gastgezin een financiële tegemoetkoming in de kosten?
    De verwachting is dat hier nog landelijke richtlijnen voor komen. De gemeente Vlissingen biedt hiervoor (nog) geen financiële tegemoetkoming aan. Ook niet aan de vluchtelingen.
     
  • Heeft opvang bieden gevolgen voor mijn toeslagen, uitkering of gemeentelijke belastingen?
    Er is nog niet besloten wat voor verblijfsstatus Oekraïense vluchtelingen in Nederland krijgen. Daardoor is nog niet bekend hoe de Nederlandse overheid omgaat met de opvang van Oekraïners bij mensen thuis.
    Vangt u deze vluchtelingen thuis op? Op korte termijn hoeft u zich geen zorgen te maken over het effect op uw toeslagen, uitkering en gemeentelijke belastingen. 
    • Een eenmalige vergoeding voor de aanloopkosten;
    • Een wekelijkse toelage en een vergoeding voor gemaakte buitengewone kosten;
    • Een Oekraïense vluchteling is geen kostendelende medebewoner. Omdat het om noodopvang gaat, wordt hij of zij niet als kostendelende medebewoner gezien;
    • Ontvangt u een uitkering? In dit geval dient u dit te melden bij uw contactpersoon bij Orionis Walcheren. In de eerste 6 maanden zal er geen woningdelerskorting worden toegepast op de uitkering;
    • De regering maakt een regeling voor vergoedingen aan Oekraïense vluchtelingen. De SVB voert de ‘Tijdelijke regeling verstrekkingen gerepatrieerden en evacués Oekraïne 2022’ uit. Met deze regeling hebben de Oekraïense vluchtelingen die onvoldoende middelen hebben, de mogelijkheid om gebruik te maken van:
       
  • Kunnen Oekraïense vluchtelingen (medisch noodzakelijke) hulp krijgen en wordt dit vergoed?
    Heeft iemand dringend medische zorg nodig? Dan kunnen mensen een beroep doen op een huisarts. Dit geldt ook als er een indicatie voor jeugdhulp, Wmo en/of Wlz nodig is. Zorg aan Oekraïense vluchtelingen wordt vergoedDe kosten van zorg worden vergoed als het gaat om zorg die niet kan worden uitgesteld.
    Het betalen van een eigen bijdrage voor de behandeling is niet nodig. Als er wel gevraagd wordt te betalen, vertel de zorgverlener dan dat het CAK of de RMA de rekening betaalt.
    Oekraiense vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Asielzoekers. Mensen met een verblijfsvergunning kunnen een zorgverzekering afsluiten. Lees meer informatie over zorg en zorgkosten voor Oekraïners in Nederland. Meer informatie volgt.
     
  • Moeten Oekraïense vluchtelingen zich in Nederland inschrijven?
    Personen met de Oekraïense nationaliteit mogen zich laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. De gemeente hoeft geen verblijfsrechtelijke toets te doen. Oekraïners hebben rechtmatig verblijf op basis van de vrije verblijfstermijn van 180 dagen.
    De 19 RNI-loketten in Nederland mogen deze mensen niet inschrijven en ze voorzien van een BSN. Oekraïners in de gemeente Vlissingen moeten een afspraak maken bij de gemeente om in te schrijven. Dit kan telefonisch via 14 0118. Neem een geldig paspoort of ID-bewijs mee naar de afspraak.
  • Huisdieren importeren uit Oekraïne

    Vluchtelingen en EU-expats die samen met hun huisdieren met spoed uit Oekraïne of Rusland naar Nederland reizen, hebben te maken met regels voor de invoer van hun dier. Deze EU-import regels zijn er om te voorkomen dat dieren de gevaarlijke ziektes met zich meebrengen.

    In de flyer van Stichting Dierenwelzijn Walcheren (in het Nederlands) staat meer informatie over de omgang met huisdieren van vluchtelingen en op de website van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit vindt u informatie in het Nederlands, Engels en Oekraïens.
    Leesvoer: