Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Hulp Oekraïne

  • See the website www.refugeehelp.com for more information;
  • Більше інформації українською мовою ви можете знайти на сайті www.refugeehelp.com.

De beelden van de oorlog in Oekraïne zijn hartverscheurend. De hulp die op gang komt is hartverwarmend.
We krijgen daar ook vragen over. Bijvoorbeeld over de opvang van vluchtelingen bij iemand thuis of wat u zelf kunt doen om te helpen. De komende tijd blijft de gemeente volgen welke hulp en ondersteuning vanuit de gemeente Vlissingen mogelijk en nodig is.

Opvang vluchtelingen

Veel inwoners uit Oekraïne vluchten nu naar een veilige plaats. Dat worden er elke dag meer. Een deel van deze vluchtelingen komt naar Nederland. Net als andere gemeenten kijkt ook Vlissingen naar opvangmogelijkheden. 

Mogelijkheden in Vlissingen

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s gevraagd om binnen 2 weken minimaal 1.000 plekken voor vluchtelingen beschikbaar te stellen. En dit moeten 2.000 plekken worden. De voorkeur gaat uit naar veilige tijdelijke opvangplekken, zoals onder andere vakantieparken en leegstaande appartementencomplexen.
We onderzoeken nu welke mogelijkheden er in de gemeente Vlissingen zijn. 

Veilig op de vlucht

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vrouwen, kinderen en mannen op de vlucht. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen.
Ben je op de vlucht? Wees alert op een aantal punten, ze staan in de folder Wees veilig op de vlucht!. De tekst is in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Veelgestelde vragen Oekraïne

We begrijpen dat u veel vragen hebt over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Veel gestelde vragen hebben we daarom voor u op een rijtje gezet.

VluchtelingenWerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland organiseert landelijk:

  • Huisvesting, ook opvang in huis;
  • Vrijwilligerswerk;
  • Donaties.

VluchtelingenWerk is een landelijk platform waar u meer kan lezen over hoe u hulp kunt bieden. Bijvoorbeeld als vrijwilliger of met het aanbieden van opvang in huis. Actuele informatie hierover vindt u op de website Vluchtelingenwerk.nl of kijk op de pagina veelgestelde vragen van Vluchtelingenwerk.

Doneren

Wilt u geld doneren? De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopend. Het Rode Kruis Nederland is een van de hulporganisaties hierachter.

Gevolgen voor gemeente Vlissingen

We onderzoeken geschikte locaties om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit gaat in overleg met de andere Zeeuwse gemeenten en de Veiligheidsregio Zeeland. Daarom is het nu nog te vroeg om aan te geven wat dit voor gevolgen heeft voor de gemeente Vlissingen.
Wel zien we ook hier particuliere initiatieven ontstaan. Dat waarderen we enorm.

Apart e-mailadres

Heeft u een goed idee, oplossing of een vraag? Dan kunt u mailen naar noodopvang@vlissingen.nl.

Meer informatie

  • Op de website Forrefugees van VluchtelingenWerk vindt u informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Die informatie is nu nog beknopt, omdat er nog veel vragen zijn over hun toekomstige rechten en plichten in Nederland. De komende tijd zal hier naar verwachting meer duidelijkheid over komen. Op korte termijn volgen aparte pagina’s voor Oekraïners in hun eigen taal.
    Let op: de informatie voor andere vluchtelingen is niet altijd van toepassing voor Oekraïners. Zij hoeven niet altijd asiel aan te vragen;
  • Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u meer over het verblijfsrecht voor Oekraïners in Nederland;
  • De laatste landelijke updates vindt u op de website Rijksoverheid.nl.