Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Column burgemeester Van den Tillaar 16-08-2017

Gepubliceerd op 14 augustus 2017
Burgemeester Bas van den Tillaar

Burgemeester Van den Tillaar

Firma Dert

De 'firma Dert' is een begrip in Vlissingen. 110 jaar lang is de ondernemersfamilie Dert actief aan de Nieuwendijk. Het assortiment verschuift door de jaren. Bij de start in 1887 worden vooral hoeden en petten verkocht. Zelfs de Groothertog van Luxemburg is klant.
Later horen ook tabaksartikelen, koffie en grammofoons (een in die tijd geheel nieuwe ontwikkeling) tot de handelswaar. Maar de firma Dert is natuurlijk vooral bekend als fotograaf. Er wordt een fotografisch atelier ingericht, dat al in 1912 overgaat op snelfotografie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden in opdracht van het Nederlandse leger, in Zeeland neergestorte Duitse en Engelse vliegtuigen gefotografeerd. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft firma Dert in bedrijf.

Gemeentearchief Vlissingen

Als in 1997 firma Dert definitief zijn deuren sluit, is er een schat aan foto’s en negatieven opgebouwd. Ondanks dat in 1953 een deel van de collectie verloren ging, is in 1998 aan het Gemeentearchief Vlissingen een enorm waardevolle verzameling overgedragen. Door schenkingen van gulle gevers is die collectie nu definitief eigendom geworden van ons Gemeentearchief.
De collectie brengt een deel van de Vlissingse geschiedenis letterlijk in beeld: mensen, gebouwen, belangrijke gebeurtenissen, schepen bij De Schelde, de PSD…, heel Vlissingen komt voorbij. Een onbetaalbaar naslagwerk voor de stad.

Bas van den Tillaar, 
Burgemeester gemeente Vlissingen

Leestip: lees alle columns op de pagina van het college.

|