Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Verder onderzoek naar nieuwe fout bouw Tweemaster-Kameleon

Gepubliceerd op 26 september 2022
Impressie Tweemaster-Kameleon
Impressie Tweemaster-Kameleon

Half september 2022 is geconstateerd dat het in aanbouw zijnde schoolgebouw Tweemaster-Kameleon aan de Jan de Priesterstraat in Oost-Souburg niet volgens de verleende omgevingsvergunning wordt gebouwd.
De positie van het gebouw komt niet overeen met de tekening uit de verleende omgevingsvergunning.

Bestemmingsplan

De locatie ligt in het bestemmingsplan Oost-Souburg en heeft hierin de bestemming ‘Maatschappelijk’. Het schoolgebouw (inclusief trappen en balustrades), valt in de verleende omgevingsvergunning in zijn geheel binnen het bouwvlak met bestemming 'Maatschappelijk'. Hiermee voldoet het schoolgebouw aan het bestemmingsplan.
Het nu in aanbouw zijnde gebouw voldoet echter niet geheel aan het bestemmingsplan en wijkt af van de verleende omgevingsvergunning.

Verschillende rollen gemeente

Bij de bouw van de Tweemaster-Kameleon heeft de gemeente verschillende rollen. De rol van opdrachtgever en die van vergunningverlener, toezichthouder en handhaver.
In de rol van handhaver heeft de gemeente het niet bouwen volgens vergunning, benaderd zoals zij iedere andere situatie zou benaderen. Dit zou mogelijk aanleiding kunnen zijn om de bouwwerkzaamheden stil te leggen.

Toetsing extern adviesbureau

De gemeente laat nu eerst onderzoeken of het schoolgebouw (met gewijzigde positionering) 'formeel kan worden gelegaliseerd'. Om die reden worden de bouwwerkzaamheden niet stilgelegd. Er lijken namelijk geen belangen 'onevenredig geschaad te worden' door de gewijzigde positionering. Dit wordt door een extern adviesbureau op het gebied van de ruimtelijke ordening, objectief onderzocht.

Onderzoek naar foutieve plaatsing

Een onderzoek naar de oorzaak van de foutieve plaatsing van de school, laat de gemeente doen door een onafhankelijk bureau. Dit door de eerder genoemde verschillende rollen van de gemeente.