Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Lokaal preventieakkoord 'Samen gezond in Vlissingen' vastgesteld

Gepubliceerd op 9 mei 2022
Een salade op een bord, roze gewichtjes en een kladblok met potlood

In het najaar van 2021 is samen met verschillende lokale partners een mooi lokaal preventieakkoord neergezet. Half maart 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders deze ook vastgesteld met de titel: 'Samen gezond in Vlissingen'.

Initiatieven 2022

In het preventieakkoord komen 3 speerpunten naar voren. Per speerpunt is 1 initiatief tot stand gekomen waar we in 2022 mee aan de slag gaan. Het gaat om de volgende initiatieven:

  1. Mentale gezondheid: vanuit het buurtteam wordt er een scholing georganiseerd op het gebied van deskundigheidsbevordering eenzaamheid voor professionals en vrijwilligers;
  2. Gezond gewicht: gedurende 2022 wordt Cool2BFit uitgerold in Vlissingen. Dat is een bewezen effectieve leefstijlinterventie voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Bij het opzetten van deze interventie wordt nauw samengewerkt met lokale organisaties zodat de interventie plek krijgt in het reguliere lokale aanbod ter bestrijding van overgewicht;
  3. Ontmoedigen genotmiddelen: er is een groep van 5 partners opgestaan die gedurende 2022 gaat werken aan een sociale kaart gericht op activiteiten en interventies op het gebied van het ontmoedigen genotmiddelen. Op die manier krijgen we beter zicht op wat er is en waar mogelijk aanvulling nodig is in de aanpak van problematisch alcohol- en drugsgebruik.

Toewerken naar 2023

De komende tijd gaan we op zoek naar nieuwe input voor het akkoord en initiatieven voor 2023.
In 2021 hebben we veel belangrijke partners kunnen bereiken, maar nog niet alle beoogde organisaties hebben we kunnen betrekken. In 2022 gaan we op zoek naar meer organisaties die niet kunnen ontbreken in het lokale preventieakkoord.