Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Uitbreiding gft-voorzieningen voor hoogbouw en woningen zonder vrije achterom

Gepubliceerd op 21 februari 2022
Logo campagne 'Afval apart? Gewoon doen!'
Afval apart? Gewoon doen!

We starten op woensdag 23 februari 2022 met de gefaseerde uitbreiding van gft-inzamelvoorzieningen voor hoogbouwwoningen en woningen zonder vrije achterom. Huishoudens in Oost-Souburg en Ritthem ontvangen in de week van 21 februari een informatiebrief.

Afvalsleutel

Huishoudens die nog geen afvalsleutel hebben, ontvangen deze tegelijk met de brief. De afvalsleutel geeft toegang tot een zogenaamde 'gft-cocon'. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. Met een afvalsleutel kunt u deze onbeperkt blijven gebruiken.

Verlagen restafval

Het uitbreiden van gft-inzamelvoorzieningen is één van de maatregelen die noodzakelijk is, om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen naar maximaal 100 kilogram in 2024.
Wethouder Verhage, verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid: “Nu bestaat het restafval van de gemeente Vlissingen voor een groot deel uit herbruikbaar gft-afval. In 2021 gemiddeld 38% per inwoner per jaar. Dit zorgt voor meer kilo’s restafval dat onnodig verbrand wordt en leidt tot hogere kosten voor de inwoner (via de afvalstoffenheffing). Het is daarom erg belangrijk dat alle inwoners in onze gemeente straks hun gft-afval kunnen scheiden!"

Uitvoering in fasen

Stapsgewijs breiden wij de gft-voorziening uit. In 2021 zijn alle huishoudens met een vrije achterom voorzien van een gft-rolcontainer. De uitbreiding voeren wij gefaseerd uit in verschillende deelgebieden.

Volgorde

  • Oost-Souburg en Ritthem: 1e kwartaal 2022;
  • Paauwenburg en Lammerenburg: 2e kwartaal 2022; 
  • Middengebied en Binnenstad: 4e kwartaal 2022.

Gebruikers van gft-cocon krijgen gratis afvalemmer

Inwoners die gebruik gaan maken van een gft-cocon, krijgen een gratis afvalemmer voor gft-afval en 3 rollen composteerbare afvalzakjes aangeboden.
In de 1e fase (Oost-Souburg en Ritthem) gaan we op 23 en 24 februari 2022 van deur tot deur langs om de emmers en zakjes aan te bieden. Ook informeren wij u verder over het scheiden van gft-afval. Deze fase wordt geëvalueerd en afhankelijk van de resultaten bepalen we de beste aanpak voor de volgende fasen. 

Grondstoffenbeleid 2020-2024: maximaal 100 kilogram restafval 

Met de uitbreiding van gft-voorzieningen geven we uitvoering aan het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Dat is in mei 2020 jaar door de gemeenteraad vastgesteld.
Sinds 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om beleid te hebben dat gericht is op het behalen van de zogenaamde 'VANG doelstelling': maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar.

Campagne ‘Afval apart? Gewoon doen!’

Met de campagne ‘Afval apart? Gewoon doen!’ nemen we inwoners mee in de veranderingen op het gebied van de afvalinzameling. Ook motiveren we hen om hun restafval te verminderen door dit beter te scheiden.