Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Zeeland krijgt er een derde trein bij!

Gepubliceerd op 13 december 2021
5 mensen bij een gele trein van NS

Vanaf maandag 13 december 2021 rijden er geen twee, maar drie treinen per uur in Zeeland. Dit komt voort uit het compensatiepakket Wind in de zeilen. Met de komst van de extra trein wordt reizen van en naar Zeeland makkelijker en sneller. Zo wordt de reis van Vlissingen naar Rotterdam met de nieuwe trein 19 minuten sneller en rijdt de nieuwe trein in 47 minuten van Roosendaal naar Vlissingen. De andere twee treinen blijven dezelfde ritten rijden, waardoor de kleinere stations in Zeeland ook twee keer per uur bediend blijven worden.

Gedeputeerde Harry van der Maas (Provincie Zeeland): “Een langgekoesterde wens om de treinverbinding voor Zeeland te verbeteren gaat in vervulling. Met de introductie van de spitstrein hebben we al een eerste stap gezet. Door de komst van de derde trein wordt de bereikbaarheid van Zeeland fors verbeterd. Ik hoop dat we na de coronaperiode veel reizigers mogen verwelkomen in de nieuwe trein!”

Waarom een nieuwe trein?

Snelle verbindingen met de Randstad en de Brabantse steden zijn belangrijk voor Zeeland. Zeeuwen die buiten Zeeland werken of studeren kunnen makkelijker in Zeeland blijven wonen. Hetzelfde geldt voor mensen van buiten Zeeland, die kunnen makkelijker in Zeeland komen werken. Met de komst van de nieuwe trein blijven de kleinere stations ook goed bereikbaar.

Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): “Dankzij deze extra treinen brengen we Zeeland en de Randstad dichter bij elkaar. Dit is niet alleen goed nieuws voor de Zeeuwen, maar ook voor de rest van Nederland. Zo wordt een bezoek aan Zeeland met de trein een prettig alternatief voor de auto. Tegelijkertijd kunnen Zeeuwen makkelijker en sneller naar de Randstad reizen voor werk of studie. Heel mooi dat we deze extra treinen vanaf vandaag kunnen laten rijden.”

Een eerste belangrijke stap om dit te realiseren was de start van de spitstrein eind 2017. Nu wordt een grote, volgende stap gezet met een volwaardige intercityverbinding op doordeweekse dagen. Dit levert forse reistijdwinst op voor de reizigers die gebruik maken van deze treinverbinding. Op basis van de resultaten van de nieuwe trein in Zeeland wordt tussen 2025 en 2030 een verdere uitbreiding van de dienstregeling onderzocht.

NS-regiodirecteur Magdalena Piotrowska: “Voor duizenden treinreizigers in Zeeland is dit een flinke verbetering. Sneller de trein richting de Randstad en Brabant, maar ook vaker een trein. En wat ons betreft kan dit een mooie start zijn van meer. Samen met ProRail onderzoeken we of na 2025 de Zeeuwse Intercity tussen Rotterdam en Schiphol via de Hogesnelheidslijn kan rijden.”

Meer in- en uitstappers

Tijdens de coronapandemie wordt aangeraden zo min mogelijk reisbewegingen te maken. De extra trein zorgt tijdens de coronaperiode voor meer spreidingsmogelijkheden in de treinen waardoor meer afstand gehouden kan worden. Als de maatregelen versoepelen verwachten we dat meer reizigers gebruik gaan maken van de trein in Zeeland. Met snellere reistijden en meer reisopties wordt dit ook aantrekkelijker.

Wind in de Zeilen

Het Rijk, de Provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en verschillende andere partijen in Zeeland werken gezamenlijk aan de uitvoering van het pakket ‘Wind in de zeilen’. Dit pakket bevat diverse maatregelen om stevig te investeren in Zeeland, op zowel economisch als sociaal gebied. De extra intercity is een belangrijk onderdeel van dit pakket.

Wethouder Sem Stroosnijder (gemeente Vlissingen): “Een goede bereikbaarheid is een randvoorwaarde voor alle ambities die we hebben in Zeeland én in Vlissingen. Deze extra intercity is onderdeel van het pakket ‘Wind in de zeilen’ en ik vind het fantastisch dat - geheel conform planning - de intercity vandaag gaat rijden.”