Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Tijdelijke noodopvang asielzoekers in voormalige Marinekazerne Vlissingen

Gepubliceerd op 17 november 2021

College stemt in met noodopvang voor maximaal zes maanden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen heeft ingestemd met het verzoek van het Rijk om de leegstaande voormalige Marinekazerne aan de Oosterhavenweg 10 voor maximaal zes maanden te gebruiken als locatie voor de tijdelijke noodopvang van asielzoekers.

Afgesproken is dat er maximaal 350 asielzoekers mogen worden opgevangen voor een periode van maximaal zes maanden, met als einddatum uiterlijk 1 juli 2022.

De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Er is sprake van een zeer hoge instroom en statushouders stromen moeizamer dan voorheen door naar reguliere huisvesting. Het COA zoekt op dit moment dan ook overal in het land naar extra capaciteit. Ook het kabinet heeft een noodoproep uitgestuurd naar gemeenten om aandacht te hebben voor dit probleem en noodopvanglocaties mogelijk te maken. Met het tijdelijk opvangen van asielzoekers in de voormalige Marinekazerne, draagt de gemeente Vlissingen bij aan het oplossen van deze maatschappelijke en humanitaire noodsituatie.

De verwachting is dat vanaf 1 januari 2022 de eerste asielzoekers worden opgevangen in de voormalige Marinekazerne in Vlissingen. In de eerste helft van december 2021 organiseert de gemeente samen met het COA een informatiebijeenkomst voor inwoners en ondernemers, die hier nog een uitnodiging voor krijgen.

De opvang, huisvesting, zorg, begeleiding en bewaking van de vluchtelingen op eigen terrein is in handen van het COA. In de openbare ruimte heeft het COA geen zeggenschap, daar handhaaft de politie. Voor de vluchtelingen gelden zowel op locatie als daarbuiten de landelijke coronarichtlijnen van het RIVM. De bewoners staan onder medische controle van de eigen gezondheidsdienst van het COA, de GZA en de GGD.

Na afloop van de tijdelijke noodopvang levert het COA, als onderdeel van de overeenkomst, de locatie weer leeg op. Omdat de bestemming van de Marinekazerne moet worden aangepast voor gebruik als tijdelijke noodopvang, moet nog wel een ruimtelijke procedure worden doorlopen. Omliggende bedrijven zijn hierover geïnformeerd.

Heeft u vragen? Dan kunt u bellen met 088-7157000 of e-mailen naar info@coa.nl. Op de website van de gemeente vindt u actuele informatie en veelgestelde vragen: www.vlissingen.nl/noodopvang.