Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Militair transport via Vlissingen-Oost naar Duitsland

Gepubliceerd op 10 november 2021
Militair transport
Militair transport

Van 10 november tot 24 december 2021 ondersteunt Defensie de verplaatsing van twee Amerikaanse brigades. Dit zogenoemde Host Nation Support (gastlandsteun) gebeurt op verzoek van de Verenigde Staten. 

Air Cavalry Brigade 

Het betreft een verplaatsing van de Air Cavalry Brigade via Nederland naar Duitsland en een terugtrekking van de Combat Aviation Brigade van Duitsland via Nederland naar de Verenigde Staten.
Ongeveer 400 Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het gereed voor transport. Het in- en ontschepen speelt zich af bij Verbrugge Zeeland Terminals B.V. in Vlissingen-Oost. Vanaf daar gaat het grootste deel van de onder meer zo’n 2.000 voertuigen en containers via de weg naar Duitsland. 

Veel vliegverkeer 

Vanaf 22 november tot medio december vliegen er ook nog circa 40 helikopters vanaf Vlissingen-Oost naar vliegbasis Woensdrecht. Het gaat om Chinook- en Black Hawk transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters. Vanaf Woensdrecht vliegen ze naar Duitsland.
In tegenovergestelde richting gaan via vliegbasis Gilze-Rijen ongeveer 60 helikopters in fasen naar Vlissingen voor verscheping naar de Verenigde Staten. De toestellen vliegen tussen 22 november en 17 december, op werkdagen tijdens daglicht. Exacte tijden, data en aantallen zijn niet te geven. Dat houdt verband met onder meer weersomstandigheden en ander vliegverkeer. Nederland houdt er rekening mee dat de Amerikanen vaker een verzoek indienen voor gastlandsteun.

Geluidsoverlast melden

Ondanks dat het Ministerie van Defensie ernaar streeft bij militaire vluchten niet meer geluid te maken dan strikt nodig, kunt u toch geluidsoverlast ervaren. Wilt u de geluidsoverlast melden? Dat kan via het formulier op www.defensie.nl/onderwerpen/klachten-en-schadeclaims/geluidsoverlast.