Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Werkzaamheden Dok van Perry

Gepubliceerd op 27 oktober 2021
Dok van Perry
Dok van Perry

Het Dok van Perry in Vlissingen is het oudste droogdok van Nederland en een van de oudste van West-Europa. Het is gebouwd in de jaren 1704-1705 naar een ontwerp van Engelsman John Perry uit 1697.

Grote schoonmaak 

In de week van 18 oktober is door Harthoorn in overleg met gemeente Vlissingen het dok schoongemaakt. Dit heeft te maken met de Mercuur die verplaatst wordt van de Houtkade naar het Dok van Perry. Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) heeft als wens zodra de Mercuur in het dokje ligt, het dokje en schip af en toe droog te kunnen zetten. Hiervoor is het nodig om betonblokken in het Dok van Perry te plaatsen, waar het schip op kan staan als het dok leeggepompt wordt.

Plaatsen dokblokken 

Om te bepalen waar de dokblokken geplaatst moeten worden en de werkzaamheden worden uitgevoerd, moest de vloer schoon zijn. Het was eerst de bedoeling dat de dokblokken in de week van 25 oktober geplaatst zouden worden. De verwachting is dat de dokblokken in november worden geplaatst. Daarna wordt het dok weer vol water gezet en zal de Mercuur in het dok gevaren worden. 

Start leegpompen 

Voordat de SMEV daadwerkelijk het dokje leeg mag pompen en rondleidingen en activiteiten mag organiseren, moeten daar eerst afspraken over gemaakt worden. De toegang tot het schip voor bezoekers zal uiteindelijk vanaf de kant van de Houtkade zijn. Op de plek waar de Mercuur nu ligt, zal de Emma komen te liggen. Naar verwachting zal dit kort na het verplaatsen van de Mercuur gebeuren. 

Kijk voor meer informatie op de website van het Scheldekwartier.