Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

April 2021 is de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’

Gepubliceerd op 5 april 2021
Een ietwat oudere man die op z'n mobieltje leest

Op 1 april 2021 start vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid en in samenwerking met andere partijen, de 'Senioren en Veiligheidsmaand’
Mensen krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. 

‘Maak het oplichters niet te makkelijk’

Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’, wordt 4 weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit. Zoals meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en online veiligheid.
Hoewel senioren in algemene zin niet vaker slachtoffer zijn dan mensen in andere leeftijdsgroepen, is ieder slachtoffer er één te veel.

Verschuiving in de criminaliteit

Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij oplichters ‘hulp’ aanbieden.

Concrete tips

Dit soort criminaliteit kan iedereen overkomen, ook de senioren uit onze maatschappij. Daarom krijgt deze groep via de campagne concrete tips mee, om dit zoveel mogelijk te voorkomen. 
Als men toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en zij ook aangifte doen. 
Zie voor meer informatie de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en de social mediakanalen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en alle andere betrokken partijen.