Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Justitieel complex Vlissingen gaat op in Stadslandgoed Nieuwerve 

Gepubliceerd op 14 december 2020
Impressie Justitieel complex Vlissingen. Bron: H+N+S Landschapsarchitecten
Bron: H+N+S Landschapsarchitecten

Op 14 december 2020 organiseerde de gemeente Vlissingen in samenwerking met de provincie Zeeland, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het College van Rijksadviseurs 2 informatiebijeenkomsten over het Justitieel complex Vlissingen. De bijeenkomsten waren bedoeld voor de omwonenden en ondernemers in het gebied.
Het complex krijgt een plek op de voormalige locatie van de marinierskazerne.

Compensatiepakket Wind in de zeilen

In de zomer van 2020 hebben de gemeente, de provincie en het Rijk ingestemd met het compensatiepakket Wind in de zeilen. Dit compensatiepakket is voor het niet verhuizen van de marinierskazerne naar Vlissingen. 

Justitieel complex

Onderdeel van dit pakket is de realisatie van een justitieel complex op de voormalige locatie voor de marinierskazerne. Dit complex bestaat uit de volgende onderdelen.

  • Een hoogbeveiligde zittingslocatie (een rechtbank);
  • Een penitentiaire inrichting voor zwaardere doelgroepen, met een extra beveiligde inrichting (een gevangenis);
  • Een overnachtingslocatie voor rechters en advocaten.

Locatie  

Bij de besluitvorming over het pakket Wind in de zeilen, was nog niet bekend op welke plek dit justitieel complex precies zou komen. Namens alle partijen heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opdracht gegeven aan het College van rijksadviseurs, om een advies op te stellen voor de inpassing van het complex op de voormalige locatie voor de marinierskazerne. 
In samenwerking met H+N+S Landschapsarchitecten heeft dit geleid tot een verkenning (Stadslandgoed Nieuwerve Vlissingen), die een visie geeft op het gehele gebied van de voormalige locatie voor de marinierskazerne.

Informatiebijeenkomsten 14 december 2020

Tijdens de bijeenkomsten op 14 december zijn omwonenden en ondernemers geïnformeerd over de gebiedsvisie en de wijze waarop het Justitieel complex Vlissingen hier een plek in krijgt. Daarnaast is toegelicht wat een dergelijk complex inhoudt en wat de omgeving hiervan merkt. Deelnemers aan de bijeenkomst kregen de gelegenheid om vragen te stellen. 

Vragen

Vanaf 15 december 2020 kunt u 2 weken nog vragen te stellen via het formulier op de website www.vlissingen.nl/lawdelta. We beantwoorden de vragen uiterlijk 8 januari 2021. Daarna kunnen geïnteresseerden zich aanmelden op de website om op de hoogte te blijven over dit project.