Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vrijwilligerspunten op Walcheren

Gepubliceerd op 24 november 2020
Van links naar rechts: M. Besuijen, K.Goeseije en R. Vink. Foto's: Conchita Fotografie en Conny den Heijer
Van links naar rechts: M. Besuijen, K.Goeseije en R. Vink

Vrijwilligers, je ziet ze overal. Wat doen zij allemaal en waar kun je terecht? Wij vroegen het Marieke Besuijen van Vrijwilligerspunt Vlissingen, Kim Goeseije van Welzijn Veere en Rianne Vink van Welzijn Middelburg. Enthousiaste dames die heel goed weten wat er nodig is.
Ze geven advies, verbinden vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, promoten hun werkzaamheden via social media en zorgen voor de broodnodige waardering voor hun vrijwilligers. Een hele klus want er zijn ruim 30.000 geregistreerde vrijwilligers actief op Walcheren, verspreid over de 3 gemeentes.

Vrijwilligersdag

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich aanmelden als vrijwilliger. "Wij bieden onze vrijwilligers via ons Kennisplatform trainingen en workshops zodat zij hun kennis kunnen verbreden." vertelt Rianne Vink. "Wij adviseren over wat er te doen is en wat bij iemand past. Natuurlijk hebben we niet iedereen in beeld, er zijn ook veel mensen die iets doen voor een ander zonder dat we dat weten. 
Op 7 december 2020 is het Nationale Vrijwilligersdag. Gemeentes en organisaties zetten dan hun vrijwilligers in het zonnetje. Middelburg brengt dit jaar onder meer een Vrijwilligersglossy uit als dank voor de inzet."

Vacaturebank

Gemeente Vlissingen reikt om het jaar de Frans Naerebout Prijs uit aan een vrijwilliger en een vrijwilligersorganisatie. Voor die prijs kon je iemand voordragen via de website. Marieke Besuijen: "Helaas vindt de uitreiking dit jaar niet meer plaats vanwege corona. We willen er toch een feestje van maken, want vrijwilligers zijn onmisbaar en onbetaalbaar. Daarom wordt het uitgesteld tot het voorjaar van 2021. We laten het niet zomaar voorbij gaan in ieder geval, daarvoor zijn vrijwilligers veel te belangrijk. 
Op onze website hebben we een vacaturebank waar je kunt reageren op vrijwilligersvacatures. Je kunt er terecht voor vrijwilligerswerk op het gebied van zorg, cultuur, maatjesprojecten, sport en nog veel meer. De vraag is zeer gevarieerd, dus neem gerust een kijkje."

Bescheiden

"Vrijwilligers zijn over het algemeen zeer bescheiden," zegt Kim Goeseije. "Zij doen wat zij doen omdat ze het leuk vinden om iets te kunnen betekenen voor iemand anders. Ze vinden het allemaal maar heel normaal. Maar dat is het niet en daarom willen wij hen in het zonnetje zetten op de Dag van de Vrijwilliger. Ons aanbod is ook zeer gevarieerd, van bloemschikken tot het spelen van computerspelletjes. Van die hele gewone dingen waar mensen mee geholpen zijn."
Een stukje waardering voor al die mensen die doen wat zij doen. En die dat allemaal graag doen en heel gewoon vinden. Op 7 december 2020 is het Nationale Vrijwilligers dag of de Dag van de Vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol, talloze mensen doen het met veel inzet en plezier. Maar de grote diversiteit aan vrijwilligersactiviteiten is bij veel mensen nog minder bekend.

Websites

Zoek je iets dat bij je past? Kijk dan op de volgende websites.

De 3 Vrijwilligerspunten op Walcheren hebben vacatures voor vrijwilligerswerk op allerlei gebied. Lijkt het jou leuk iets te doen voor een ander en wil jij je kennis inzetten om een ander te helpen? Kijk op de vacaturebank in jouw gemeente.

Heb jij een uurtje over?

Wil jij graag iets te betekenen voor een ander en iets doen voor de maatschappij? Dan zijn de Walcherse Vrijwilligerspunten op zoek naar jou! Meld je aan als je nog een uurtje over hebt en kijk wat bij je past.
Maak het verschil voor een ander en jezelf!

Op de foto van links naar rechts: M. Besuijen, K.Goeseije en R. Vink. Vanwege de coronamaatregelen zijn de dames individueel gefotografeerd. Foto's: Conchita Fotografie en C. den Heijer.