Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Bericht van burgemeester B. van den Tillaar 27 maart 2020

Gepubliceerd op 27 maart 2020
Burgemeester B. van den Tillaar

Burgemeester van den Tillaar heeft een persoonlijke videoboodschap opgenomen.


Het bericht van de burgemeester is als volgt.

Beste inwoners van Vlissingen, van Souburg, van Ritthem,

We leven nog steeds in bizarre tijden. De regels in de bestrijding van het coronavirus zijn deze week weer aangescherpt. Er ligt een veel strengere noodverordening. Heel veel evenementen en bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni. We krijgen wat dat betreft een stil voorjaar in onze stad. Maar dat is nodig. Dat is nodig in de aanpak van het coronavirus.

Bizarre tijden, ook als we denken aan de zieken, aan de mensen die getroffen worden door het coronavirus. We denken aan hen. We leven met hen mee en we hopen oprecht dat zij voorspoedig mogen herstellen. Het onderstreept ook de noodzaak van met elkaar die bestrijding aanpakken. Houd jezelf aan de regels! We blijven anderhalve meter uit elkaar. Vermijd grote groepen. En ik snap, soms wil je toch even naar buiten, soms wil je toch even een frisse neus halen. En dat is prima, maar blijf weg bij drukte. Blijf weg bij grote groepen en houd die regels aan. Want op die manier pakken we dat virus goed aan en voorkomen we ziekte.

Misschien nog één tip: als je dan toch ergens ziet dat er wat drukte is, bel dan niet 112. Want daar is die lijn niet voor bedoeld. Misschien kun je mensen zelf aanspreken. Of even de tip geven van ‘hé, let op, het is hier wat druk’. Weet ook dat onze toezichthouders, dat politie, toezicht houden en in zullen grijpen op momenten dat dat nodig is.

Ik denk ook aan onze ondernemers. Voor hen zijn het natuurlijk nog steeds hele moeilijke tijden. Horeca is dicht, veel winkelbedrijven zijn gesloten of missen heel, heel veel klanten. Wij beseffen dat het hele moeilijke tijden zijn. Inmiddels is er op Walcheren één loket, één ondernemersloket, waar ondernemers terecht kunnen met hun vragen. Die informatie vinden jullie natuurlijk op onze website. Op die manier proberen we toch ook ons steentje bij te dragen om ondernemers in deze moeilijke tijden te helpen.

Misschien ook een woord aan onze eindexamenkandidaten, want ook voor hen zijn het bizarre tijden. Inmiddels is het centraal schriftelijk eindexamen geschrapt en dat betekent dat straks de cijfers van het schoolexamen zullen bepalen of jullie slagen of niet. Nou, voor sommigen is dit misschien een uitkomst waarvan je aan het begin van het jaar nooit had durven dromen dat het zou gebeuren. Voor anderen zal het ook een beetje een dubbel gevoel zijn, van ‘hé ik mis een kans om cijfers te verbeteren’ of ‘ik heb eigenlijk toch niet de gewone afsluiting met mijn klas, met mijn studiegenoten, van het jaar’. Je mist misschien wel een examenfuif of een gepland reisje na het examenjaar gaat niet door. Dat is toch niet het jaar waarop je gehoopt had uiteindelijk. Ik hoop dat iedereen het schooljaar op een goede manier kan afmaken en straks met een fijn diploma de school kan verlaten op basis van de schoolexamencijfers. En dat feest, dat halen jullie vast en zeker later in het jaar, als we door deze hele moeilijke fase heen zijn, weer in.

Ik zie ook hele mooie dingen ontstaan in onze stad. Ik zie dat er een boodschappenservice wordt opgezet voor mensen die moeilijk van huis kunnen. Ik zie dat er belcirkels in het leven worden geroepen. Ik zie studentenverenigingen die zich aanbieden om te helpen, daar waar dat nodig is. Ik zie heel veel ondernemers die creativiteit laten zien. Dat is een kant die ook bij deze crisis hoort. Samen moeten we elkaar helpen om er doorheen te komen.

Dus ik zou ook nu weer zeggen: zorg goed voor elkaar! Houd de regels aan. Blijf weg bij drukte. Ook als het mooi weer wordt buiten, houd die anderhalve meter aan. Veel handen wassen, geen handen schudden. Samen komen we door deze crisis heen.

Bas van den Tillaar, burgemeester

Lees meer over berichtgeving coronavirus

  • Op de pagina Corona nieuwsoverzicht vindt u alle berichtgeving van de gemeente Vlissingen over het coronavirus. In de alinea 'Nieuws' ziet u ook welke activiteiten en bijeenkomsten zijn afgelast of uitgesteld.;
  • Op de pagina Corona en ondernemers vindt u informatie die voor ondernemers belangrijk is.