Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Zeeland reageert op voorgenomen kabinetsbesluit marinierskazerne

Gepubliceerd op 14 februari 2020
Mariniers in actie in een boot

“Het kabinet gaat er een harde dobber aan krijgen om het geschade vertrouwen te herstellen.” Dat was de 1e reactie van Zeeuwse bestuurders op de 2 voorgenomen besluiten van het kabinet, die op 14 februari 2020 door vicepremier H. de Jonge werden bevestigd tijdens zijn persconferentie. De bestuurders zijn ronduit verbijsterd hoe Defensie met Zeeland is omgegaan.

Onbehoorlijk bestuur

De Jonge meldde dat het kabinet enerzijds 'voornemens' is de Marinierskazerne niet te verplaatsen naar Vlissingen en aan de andere kant wil werken aan compensatie voor Zeeland. Voor het eerst zijn vrijdag na de ministerraad onderliggende rapporten verschenen, die de Zeeuwen nota bene van de website van de Tweede Kamer hebben moeten downloaden.

'Project i'

De omvang van de geheime operatie (in defensiekringen kennelijk bekend als 'Project i') blijkt nog groter dan al werd verondersteld. In juli 2019 is al gesproken over het vervolg van het onderzoek naar mogelijk alternatieve locaties. Terwijl de staatssecretaris steeds ontkende dat andere locaties werden onderzocht. “Onbehoorlijk bestuur”, aldus commissaris van de Koning Polman en burgemeester Van den Tillaar.

Overeenkomsten en beloften

De burgemeester en de commissaris van de Koning wonden er geen doekjes om in de persconferentie als reactie op de verklaring van vicepremier De Jonge. Waar het kabinet spreekt van "verwachtingen", wezen zij op harde overeenkomsten. En het gaat niet om “de belangen ván Zeeland”, er zijn simpelweg beloften gedaan áán Zeeland.

Compensatiepakket en imagoschade

Het is de bedoeling dat er onder verantwoordelijkheid van minister Knops, een speciaal adviseur komt voor Zeeland die een compensatiepakket moet samenstellen om Zeeland en Vlissingen genoegdoening te bieden. Dat wordt een pittige klus, volgens de Zeeuwse bestuurders. Want de geleden schade is zeer groot.
Niet alleen moeten de reeds gemaakte kosten worden vergoed, de opdracht voor de speciaal adviseur zal vooral zijn om te zoeken naar een structurele economische versterking. Want dat was het doel van de Marinierskazerne, die overigens zelf onder meer al compensatie was voor eerder vertrokken Rijksdiensten. Daarnaast noemde commissaris Polman de geleden imagoschade “onbetaalbaar”.

Afspraken

Polman en Van den Tillaar deden tot slot een indringend beroep op zowel het kabinet als met name de Tweede Kamer. “Onze volksvertegenwoordiging moet het kabinet aan zijn afspraken houden en erop toezien dat Zeeland krijgt waar het recht op heeft.”
De kamerbrief en de bijlagen vindt u op de website van de Tweede Kamer.