Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Activiteiten Slag om de Schelde 30 en 31 augustus 2019

Gepubliceerd op 30 augustus 2019
Logo ´Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde´

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Vlissingen werd bevrijd tijdens de Slag om de Schelde. Een tot voor kort vrijwel vergeten slag, waar Vlissingen een centrale plaats was en die Vlissingen ook zwaar getroffen heeft.
Gezien de betekenis en de (internationale) uitstraling van deze Slag om de Schelde, staat 2019 het hele jaar in het teken van deze gebeurtenis.

Activiteiten augustus 2019

30 augustus: Roll of Honour, Uncle Beach Vlissingen

Op 30 augustus vindt de ceremoniële onthulling van de zogenaamde ´Roll of Honour´plaats. 69 namen van jonge commando’s die eervol gestorven zijn in de 3 daagse strijd om Vlissingen, krijgen een permanente plek op de muur van het bastion bij Uncle Beach.
De ceremonie start met een vertrek vanuit de ontvangsthal van Damen Schelde Naval Shipbuilding. De buitenlandse gasten, Zeeuwse oud- commando's, Zeeuwse veteranen, Commando's uit Roosendaal lopen samen met de burgemeester en het bestuur van de stichting naar Uncle Beach. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om zich hier ook bij aan te sluiten. De Schotse piper van het regiment zal de ceremonie van de onthulling begeleiden volgens de traditie van de Scotts.  Vertegenwoordigers van Canada, UK, Frankrijk en Vlissingen leggen een krans.  

31 augustus: groet aan de schepen van de vlootschouw vanaf de Vlissingse boulevards

Op 31 augustus vindt in Terneuzen de landelijke aftrap plaats van 75 jaar vrijheid. Op de website www.vrijheid.nl vindt u een uitgebreid overzicht van het programma.
Ook Vlissingen laat dit startmoment niet ongemerkt voorbijgaan. De schepen die deelnemen aan de vlootschouw op de Westerschelde, passeren rond het middaguur Vlissingen. Deze parade kunt u van de Groene boulevard tot de Gevangentoren volgen. Tussen 12.00 en 13.00 uur worden de deelnemende schepen gegroet met saluutschoten. Verder wordt vanuit een veldstation bij de observatiebunker Oranjemolen een radioverbinding gelegd met Terneuzen.

Zie ook de pagina Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde.