Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Maximale vrijwilligersvergoeding verhoogd naar € 1.700,-

Gepubliceerd op 22 januari 2019
Een vrijwilliger aan het werk
Een vrijwilliger aan het werk

Mensen die vrijwilligerswerk doen, kunnen hiervoor tot 200 euro per jaar meer belastingvrij vergoed krijgen. De belastingvrije vergoeding is per 1 januari 2019 verhoogd van € 1.500,- naar € 1.700,- per jaar. Per maand is dit maximaal € 170,- , (voorheen € 150,-). Hieronder valt ook betaling in natura, zoals een voetbalshirt of een lunch.
Met deze maatregel wil het kabinet vrijwilligerswerk stimuleren. Onkosten boven dit bedrag worden ook nog steeds vergoed, maar moeten worden aangetoond.

Uitkering

Het is het makkelijker geworden om vrijwilligerswerk te doen, zonder het risico te lopen op uw uitkering gekort te worden. De voorwaarden zijn verruimt, waardoor mensen nu ook met behoud van een WW uitkering aan de slag kunnen bij organisaties zonder officiële ANBI of SBBI-status. Zoals bijvoorbeeld sportclubs, lokale buurtinitiatieven en vakbonden.

Belang

De verantwoordelijke minister Koolmees vindt vrijwilligerswerk een goede manier om werkervaring op te doen en om sociale contacten te onderhouden. Minister Koolmees: "Dat kan helpen om snel weer betaald werk te vinden; bovendien is vrijwilligerswerk van groot belang voor de samenleving".

Controle

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijft wel controleren of het vrijwilligerswerk geen betaald werk verdringt van de arbeidsmarkt.

  • Het vrijwilligerswerk mag niet eerder zijn verricht door betaalde krachten;
  • Er mag het afgelopen jaar geen vacature voor een betaalde functie voor zijn geweest;
  • Er mag geen te hoge vergoeding tegenover staan.

Heeft u vragen over vrijwilligersvergoedingen? Het Vrijwilligerspunt Vlissingen helpt u graag verder!