Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Vrijwilligersmarkt 27 september 2018 een succes!

Gepubliceerd op 4 oktober 2018
Veel bezoekers Vrijwilligersmarkt 2018

"Ieder jaar weten we nieuwe vrijwilligers aan ons te binden"

"Vrijwilligers zijn de jus. Zonder jus kunnen we eten zonder te verhongeren, maar het smaakt niet zo lekker", sprak wethouder E. Verhage (gemeente Vlissingen) in haar openingsspeech. Ze sprak de hoop uit dat veel bezoekers van de markt zich zouden aanmelden als nieuwe vrijwilliger. De markt werd georganiseerd door Vrijwilligerspunt Vlissingen, HZ University of Applied Sciences en het Vrijwilligerssteunpunt 'Samen Vrijwillig' van Welzijn Middelburg.
De deelnemende organisaties en bezoekers waren zeer te spreken over deze markt. De belangstelling was enorm voor de grootste vrijwilligersmarkt van Walcheren. Ruim 65 vrijwilligersorganisaties wilden bezoekers inspireren om vrijwilligerswerk te gaan doen. De een wat bekender dan de ander.

Betalen met kokkels

Heeft u weleens gehoord van Lets Walcheren? Dit is een organisatie waar u met kokkels betaalt. U helpt iemand en in ruil daarvoor krijgt u iets terug waar u zelf behoefte aan hebt. "Zo zijn er meer organisaties hier aanwezig die weinig mensen kennen denk ik. We hopen dat meer mensen ons weten te vinden na vandaag", aldus mevrouw M. de Vries van Lets Walcheren.

Netwerken

Mevrouw T. Pop is voorzitter van Stichting Leergeld Walcheren. Zij zag veel studenten haar kraam passeren, maar ze mikte vanmiddag op een andere doelgroep. "Mensen van boven de 30 jaar met iets meer levenservaring proberen wij geïnteresseerd te krijgen voor onze stichting. Daarnaast is netwerken voor ons belangrijk. Zojuist sprak ik met wethouder Verhage, we hebben een afspraak gemaakt om over onze stichting te praten. Normaal gesproken spreek je de wethouder niet zo snel, dat is het nuttige van zo’n markt!"
De vrijwilligersmarkt wordt voor de 4e keer gehouden. Mevrouw J. Berg van Stichting Dunya was er al die keren bij. "Ieder jaar weten we weer een aantal vrijwilligers aan ons te binden. Dit keer zijn we hard op zoek naar vrijwilligers die Nederlandse les willen geven aan zowel allochtone als autochtone mensen." Na afloop van de markt zegt mevrouw Berg: "Een aantal mensen hadden interesse voor een vrijwilligersfunctie bij ons. Het is altijd afwachten wie uiteindelijk echt contact op gaat nemen."

Stage lopen

Veel studenten toonden ook belangstelling voor de vrijwilligersmarkt. De tas van Savannah zat vol met folders. Savannah: "ik volg de opleiding Social Work en wil daarna ZZP’er worden en met suïcidale jongeren gaan werken. Op deze markt heb ik veel geluisterd naar andere mensen en informatie verzameld. Het was heel interessant." Ook student Lisa liep rond met een doel: "ik ga binnenkort stage lopen. Het Maatjesproject waarbij je activiteiten onderneemt met ouderen, lijkt mij wel wat. De vrijwilligersmarkt heeft mij veel inzicht gegeven in wat er allemaal te doen is aan onbetaald werk, dat is heel veel!"