Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Resultaten onderzoek Scheldewijk bekend, werk hervat

Gepubliceerd op 12 september 2018
Locatie Scheldewijk

Maandag 10 september 2018 zijn de werkzaamheden in de Scheldewijk op het Scheldekwartier achter de Paul Krugerstraat tijdelijk stilgelegd. Dit is gebeurd nadat de gemeente door een schrootverwerker op de hoogte was gesteld van een licht verhoogde radioactieve waarde, van afgevoerd materiaal, afkomstig van het Scheldekwartier. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) houdt toezicht. Onderzoek heeft aangetoond dat de radioactieve straling in de lading schroot wordt veroorzaakt door één object, een slak van zo'n 2.000 kilo.

Nader onderzoek

De container met verhoogde radioactieve waarde is nader onderzocht. Gebleken is dat er in de container één voorwerp verantwoordelijk is voor de licht verhoogde radioactieve straling. Het blijkt te gaan om een slak van zo'n 2.000 kilo. Een slak is een restproduct van de zware industrie. Slakken zijn van nature licht radioactief en worden met name als funderingsmateriaal in de wegenbouw gebruikt.

Geen risico

De slak is onder toezicht van de ANVS nader onderzocht. Gebleken is dat de radioactiviteit in het materiaal zo gering is dat er geen risico is voor mens en omgeving. De analyse geeft aan dat de radioactiviteit in de slak onder de wettelijke grenswaarden blijft. De ANVS sluit daarom deze melding.
De gemeente neemt op basis van het advies van de ANVS pro-actief maatregelen om kans op herhaling te voorkomen, zoals het verrichten van metingen tijdens de werkzaamheden. De resultaten van het onderzoek houden in dat de werkzaamheden in de Scheldewijk donderdag 13 september weer hervat worden.