Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Column wethouder Stroosnijder, 16 mei 2018

Gepubliceerd op 14 mei 2018
Wethouder Sem Stroosnijder
Wethouder Sem Stroosnijder

Privacy

De afgelopen weken gaat het niet alleen in de landelijke, maar zelfs in de lokale media over onze privacy. Zo is per 1 mei 2018 de sleepwet vastgesteld door onze Tweede Kamer, dit heeft dus ongemerkt al invloed op onze privacy. Maar ook op lokaal niveau gaat het steeds vaker over onze privacy. Zo maakt onze sociale dienst gebruik van een computerprogramma om fraude op te sporen. Een hoogstaand stukje techniek, maar hoe zit het met de privacy? Of er worden binnenkort telpunten geplaatst in het kernwinkel gebied van Vlissingen, welke gebruik maken van wifi signalen. Er komt handige informatie naar boven over de verkeersstromen in de binnenstad, maar hoe zit het met de privacy?
Het bracht mij in herinnering aan een aflevering van tegenlicht, waarbij het Chinese sociaalkredietsysteem uitgelegd werd. Loop je in China door rood, dan zal door middel van gezichtsherkenning een punt van je krediet afgaan. Gevolg: je kan geen lening meer krijgen bij de bank!

Denk goed na

En toen zag ik vorige week de vakantiefoto’s langs komen op Facebook. Vakantiefoto’s van gezinnen die van het moment gebruik hadden gemaakt om hun kinderen drie dagen van school af te houden om nog eens lekker de zon op te zoeken. Toen dacht ik: iedereen moet goed nadenken over zijn/haar eigen privacy en niet alleen de overheid!

Sem Stroosnijder,
wethouder gemeente Vlissingen

Leestip: lees alle columns op de pagina van het college.