Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Duidelijkheid over toekomst muZEEum

Gepubliceerd op 14 maart 2018
Gevel muZEEum

De gemeente Vlissingen en het bestuur van het Zeeuws maritiem muZEEum hebben na intensief overleg overeenstemming bereikt over de taken en de daarbij horende financiële bijdrage voor het muZEEum. Het muZEEum pakt naast de basistaak een aantal andere taken op om meer bezoekers naar Vlissingen te trekken. Vanwege de uitbreiding van takenpakket verhoogt de gemeente de structurele bijdrage met € 60.000,- in tegenstelling tot de eerder gemaakte afspraken over bezuinigingen. Daarmee ontvangt het muZEEum vanaf 2019 jaarlijks een bedrag van € 221.000,-.
In opdracht van de gemeente heeft Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) berekend hoeveel personeel er nodig is voor de basistaak, het beheren van de gemeentelijke historische collectie. Daarnaast is bekeken wat er extra nodig is om bijvoorbeeld ook andere collecties en het erfgoed in Vlissingen voor het publiek toegankelijk en aantrekkelijk te maken. De gemeente vindt dit vanuit economisch en toeristisch oogpunt belangrijk.

Extra afspraken

De partijen hebben afspraken gemaakt over de besteding van de totale financiële bijdrage van de gemeente. Zo gaat het muZEEum ook de collectie moderne beeldende kunst van de gemeente beheren. Op deze manier kan het publiek kennismaken met hedendaagse kunst die vaak ook met Vlissingen is verbonden. Het historisch erfgoed van Vlissingen (Oranjemolen, Oostbeer en Kazematten) wordt straks eveneens inhoudelijk beheerd door het muZEEum. Op die locaties gaat het muZEEum programma’s en activiteiten ontwikkelen. 

Eerder besluit

Eind 2017 besloot het college al om aan het MuZEEum een éénmalige bijdrage te verstrekken van € 60.000,- voor het wegwerken van de achterstanden bij het collectiebeheer. Het college zegt ook een eenmalige bijdrage toe van € 25.000,- in 2019 voor het verbeteren van de depots van het muZEEum.