Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Week van de Afvalhelden 7 - 13 maart 2022

De week van 7 tot en met 13 maart 2022 is de 'Week van de Afvalhelden'. Dit is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. 

Week van de Afvalhelden 

Tijdens de 'Week van de Afvalhelden' worden onze medewerkers uit de afvalbrach in het zonnetje gezet. Zij zijn onze Helden met een hoofdletter H. Onder een Afvalheld verstaan we iedereen die zich dagelijks in de praktijk inzet in de gehele afvalketen.

De chauffeur die zich met een inzamelvoertuig een weg door een drukke stad weet te banen. De groenmedewerker die zorgt dat het groen in de stad aangelegd en onderhouden wordt. De verwerker die het afval veilig en milieuhygiënisch omzet in nieuwe grondstoffen en energie. De belader die zorgt dat iedere afvalstroom op de juiste manier in de wagen belandt. En met hen nog vele anderen!

Afvalhelden van de gemeente Vlissingen 

Ook de Afvalhelden van de gemeente Vlissingen zetten zich dagelijks in voor een schoner, veiliger en duurzamere gemeente. Daarom zetten wij deze week onze Afvalhelden in het zonnetje!
Wij spraken dit jaar met onze Afvalhelden Kylian en Martijn.Vorig jaar hebben we gesproken met Willem, Pim en Mike.


Martijn Boogaard

 • Naam: Martijn Boogaard;
 • Leeftijd: 41 jaar;
 • In dienst: 5 jaar ( werkt al 19 jaar in de afvalbranche).

Wat houdt je werk in?

"Ik ben allround chauffeur, dus ik doe eigenlijk alles wel. Ik werk hoofdzakelijk op de grote voertuigen, hiermee doen we de ondergrondse afvalinzameling. Omdat er de laatste tijd veel zieken zijn bij de veegdienst, zit ik ook steeds vaker op de veegwagen én werk ik mee met de handveegdienst. Ik doe dus eigenlijk van alles."

Waarom ben je in de afvalbranch gaan werken?

"Dat is een lang verhaal. Ik heb 5 jaar in het internationaal transport (verhuizing en transport) gewerkt. Daarna kreeg ik kinderen. Omdat ik veel van huis was voor mijn werk, miste ik veel van de opvoeding. Daarom wilde ik graag dichter bij huis gaan werken en toen ben ik er een beetje ingerold.
Het bevalt hartstikke goed, het werk is goed te combineren met mijn privéleven. Daarnaast vind ik het leuk om in mijn eigen stad te werken, ik zie het ook echt opknappen. Daarnaast ken ik natuurlijk veel mensen."

Wat vind jij het leukste aan je werk?

"Toch wel de afwisseling en het contact met mensen. We krijgen vaak complimentjes als mensen blij zijn dat we het afval snel komen ophalen. We krijgen veel meldingen en dat proberen we zo snel mogelijk op te lossen. Mensen zijn blij als je komt én als de klus geklaard is. Ik vind Vlissingen een geweldige stad om in te werken."

Kom je veel zwerfafval tegen?

"Ja, echt heel erg veel. Er worden veel vuilniszakken naast de ondergrondse containers geplaatst. Deze zakken worden door de meeuwen open gescheurd, die komen met een hele zwerm op de afvalzakken af en scheuren ze open. Hierdoor waait er veel afval weg. Ik denk dat dit een van de grootste veroorzakers is van zwerfafval in de gemeente Vlissingen."

Hoe houd jij Vlissingen schoon?

"We werken in een grote ploeg, 7 dagen per week 365 dagen per jaar. Het is veel machinaal werk met onder andere veegmachines, maar er is ook veel handwerk. Bijvoorbeeld de kleine prullenbakjes legen en afval prikken. Het is zeer arbeidsintensief werk en het stopt nooit. Ik zeg wel eens: het is dweilen met de kraan open. Het is dat je weet dat het de dag ervoor is opgeruimd, maar anders zou je denken dat er niks wordt gedaan. Daar moet je wel tegen kunnen.
Vooral in de zomer is het erg druk met alle toeristen. Dan begint de veegdienst ’s ochtends om 6.00 uur, omdat ’s middags geen doen is door de drukte. De volgende dag is het dan weer zo’n rotzooi."

Wat is het meest bijzondere zwerfafval dat je ooit bent tegengekomen?

"Ik vind eigenlijk niks meer bijzonder, voor mij is het normaal. Maar mensen gooien echt van alles weg, er worden hele huisraden weggegooid: tv’s, laptops, telefoons of zelfs privéfoto’s."

Wat is jouw tip om zwerfafval te voorkomen?

"Zet vooral geen vuilniszakken naast de containers, de meeuwen scheuren dit namelijk open waardoor het afval overal op straat belandt. Als een container vol is, gooi het dan weg in een andere container in de buurt, maar probeer het er niet bij te proppen.
Ik neem zelf altijd een eigen mok of fles mee. Als je geen afval creëert, dan is het er ook niet. Maak dus gebruik van een eigen mok of fles in plaats van plastic of papieren bekertjes."


Kylian Verheul

 • Naam: Kylian Verheul;
 • Leeftijd: 29 jaar;   
 • In dienst: 6 jaar.

Wat houdt je werk in?

"Ik ben vrachtwagenchauffeur van de kraanauto. Hiermee leeg ik de ondergrondse containers."

Waarom ben je in de afvalbranch gaan werken?

Nadat ik in dienst heb gezeten ben ik een opleiding tot vrachtwagenchauffeur gaan doen. Ik moest toen op zoek naar een werkplek en omdat ik al wat ouder was kon ik eigenlijk alleen bij een afvalverwerkingsbedrijf werken. Toen ben ik bij de gemeente Vlissingen terecht gekomen.
Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht om vuilnisman te worden, maar het is uiteindelijk zo gelopen en ik heb het erg naar mijn zin."" 

Wat vind jij het leukste aan je werk?

Het leukste aan mijn werk vind ik het buiten zijn en natuurlijk ervoor zorgen dat mijn eigen stad schoon blijft. Het sociale contact vind ik ook erg leuk, met de mensen praten, dan weet ik ook meteen wat er in de wijk speelt. Als er wat speelt in de wijk dan geef ik dit door aan de wijkcoördinator of de afvalcoach, zodat dit kan worden opgepakt.
Sommige mensen vinden het echter minder leuk, wanneer ik bijvoorbeeld in de weg staat. Deze mensen hebben dan haast, ik begrijp dat het op dat moment vervelend is. Ik maak dan mijn werk af en laat ze als het mogelijk is passeren zodat ze zo snel mogelijk verder kunnen. De mensen waarderen dit dan."

Kom je veel zwerfafval tegen?

"Ja, ik kom regelmatig zwerfafval tegen. Ik zie het vaak naast de containers liggen en dit gaat vanzelf, door de wind of ongedierte, zwerven in de natuur. Als ik door de wijken rij zie ik het ook vaak liggen, dan zijn mijn collega’s nog niet langs gekomen om te prikken. Als er afval naast de containers wordt geplaatst probeer ik het altijd zelf mee te nemen, zoals afvalzakken. Als ik het zelf niet kan opruimen dan maak ik er een melding van of zorg ik ervoor dat er een veger komt om het op te ruimen.
Zwerfafval hoort niet thuis in de natuur, dit is niet goed voor mens en dier. Ik heb een keer een documentaire gezien waar een vogel vol met plastic zat. Het is dus belangrijk dat we Vlissingen schoon houden!"

Hoe houd jij Vlissingen schoon?

"Ik zorg ervoor dat de afvalcontainers op tijd worden leeggemaakt zodat de inwoners hun afval niet naast de containers hoeven te plaatsen. Nu dat de containers geleidelijk op slot worden gezet kunnen we ook beter zien hoe vol de containers zijn. We hebben een systeem waarbij we de vulgraad (in procenten) kunnen zien. Omdat dit nog niet bij alle containers het geval is rijden we nu nog de standaard ronde, ik houd dan wel de tablet in de gaten. Wanneer een container pas 20% vol zit dan sla ik deze over, anders is het zonde van mijn tijd.
Ik hoop dat we in de toekomst meer kunnen gaan rijden op de vulgraad van de containers. Dan kunnen we er echt voor zorgen dat de containers op tijd geleegd worden."

Wat is het bijzonderste zwerfafval dat je ooit bent tegengekomen?

"Ik denk niet dat ik ooit echt iets bijzonders ben tegen gekomen. Ik kom wel hele vieze dingen tegen zoals spullen voor persoonlijke hygiëne of etensresten. Dit trekt ongedierte aan waardoor het een vieze omgeving wordt. Deze dieren verplaatsen het dan weer waardoor de omgeving ook steeds viezer wordt."

Wat is jouw tip om zwerfafval te voorkomen?

"De belangrijkste tip die ik kan geven is om het afval weg te gooien in de daarvoor bestemde container. Wij proberen alle containers op tijd te legen, maar mocht een container toch vol zitten of niet werken, maak dan een melding. Wanneer wij een melding binnen krijgen proberen we het probleem zo snel mogelijk op te lossen."


Willem van der Weele

 • Naam: Willem van der Weele; 
 • Leeftijd: 62 jaar;
 • In dienst: 44 jaar (in april 2022 45 jaar).

Wat houdt je werk in?

"Als straatreiniger leeg ik met een vuilnistransportauto de afvalbakken in de stad."

Waarom werk je in de afvalbranche?

"Ik was een jongetje van 16 jaar en werkte als visserman op een viskotter, toen een man tegen mij zei: ik zie het al. Jij bent niet geschikt als visser. Bij ons op de gemeente komt nog een baantje vrij als straatveger. Hij heeft toen een goed woordje voor mij gedaan.
Van maart tot oktober 1976 heb ik eerst in de plantsoenendienst gewerkt. Daarna ben ik als straatveger begonnen en sinds dien heb ik als allround chauffeur op verschillende vrachtwagens gereden."

Wat vind jij het leukste aan je werk?

"Ik vind alles leuk aan mijn werk: de bladeren vegen, zwerfafval opruimen, vroeger achter de vuilniswagen lopen, de containers sjouwen, chauffeur zijn op de vuilnisauto en gladheidbestrijding. Je kunt beter vragen wat ik niet leuk vind. Ik ben 62 jaar, maar ik ga nog 100% voor mijn werk, met veel plezier!"

Wat is het mooiste bedankje dat je hebt gehad?

"Ik vind de waardering van de mensen op straat het mooist. Ik ben zelf een geboren Vlissinger en ken heel veel mensen hier. Ze vinden mij altijd positief. Wanneer ik mijn wijkje gedaan heb, zijn ze altijd tevreden.
Als ik dan eens vrij ben, vragen ze: is Willem er niet? Dan word ik wel eens gemist haha."

Is je werk nu anders met corona?

"Je vindt nu veel mondkapjes en ander zwerfafval op grond. De mensen blijven gelukkig vriendelijk. Normaal maakte je nog wel eens een praatje met iemand. Nu doe je dat niet meer, maar voorderest gaat het werk gewoon door."

Wat is het bijzonderste dat je hebt meegemaakt tijdens je werk?

"Verschillende dingen. Ik moet denken aan vroegere tijden waar ik ‘s nachts nog moest strooien, sneeuw schuiven en hard moest werken om de wegen schoon en veilig te houden. Of de tijd dat ik nog achter de vuilniswagen liep en dat mensen blij waren dat je kwam.
Op warme zomerdagen kreeg ik wel eens een glas limonade aangeboden door inwoners. En op koude dagen een warme kop soep, die ik dan snel op de stoep opdronk."

Wat is het grootste misverstand dat bestaat over jouw beroep?

"Ik weet dat op sommige plaatsen neer wordt gekeken op mensen in de afvalbranche. Maar hier in Vlissingen gebeurt dat gelukkig niet. Hier is het ons kent ons en dat vind ik wel gezellig."


Pim Schuit

 • Naam: Pim Schuit;
 • Leeftijd: 52 jaar; 
 • In dienst: 30 jaar (in mei 2022 31 jaar).

Wat houdt je werk in?

"Ik ben begonnen als huisvuilbelader en sinds een paar jaar zit ik op de veegmachine. Dat is machinaal vegen met een grote borstel. Daarmee houd ik de straten schoon. Normaal gesproken rijd ik ook op evenementen en weekenden. Maar denk ook aan oliebestrijding of na een ongeluk wanneer veel glas op de weg ligt. Eigenlijk ben ik een allround medewerker.
Als er nood aan de man is, ben ik daar. Verleden jaar hadden we bijvoorbeeld die zandstorm op de boulevard. Toen zijn we 3 weken bezig geweest om zand weg te halen."

Waarom werk je in de afvalbranche?

"31 jaar geleden werkte ik in een autowerkplaats. Ik wilde altijd internationaal chauffeur worden. Dus haalde ik mijn groot rijbewijs. Maar toen kreeg ik mijn huidige partner. Die vond het een minder goed idee dat ik dan heel de week weg was haha. Zo ben ik uiteindelijk bij de gemeente terecht gekomen.
k heb het hier goed naar mijn zin. Ik werk graag voor de gemeente en de burger."

Wat vind jij het leukste aan je werk?

"De omgang met inwoners, voor hen klaarstaan en zorgen dat het weer lekker schoon is buiten. Thuis houd ik ook graag alles fris. Dus waarom zou dat buiten anders moeten zijn? Ik vind het belangrijk dat de inwoners uiteindelijk tevreden zijn. Daar haal ik plezier uit."

Is je werk nu anders met corona?

"Als ik met inwoners praat, houd ik goed afstand. Ik draag mijn mondkapje waar dit nodig is.
Tegenwoordig wordt veel op straat gegooid: mondkapjes, handschoenen, wegwerpdoekjes en alcoholflesjes. In de eerste week had ik wel 300 van die mondkapjes in mijn veegmachine. Je merkt dat mensen meer buiten komen en daar eten of drinken. Vervolgens laten ze het afval liggen. Dat is niet alleen vies, maar ook schadelijk voor de dieren. Ik zie regelmatig eenden of meeuwen die vast zitten in een mondkapje. Dat is gewoon zonde."

Wat is het bijzonderste dat je hebt meegemaakt tijdens je werk?

Tijdens een storingsdienst werd ik ’s nachts om 1.00 uur gebeld door een man die per ongeluk zijn vliegtickets en paspoort in de container had gegooid. Die heb ik er toen ’s nachts uitgehaald. Enkele minuten later stond de politie achter me. Iemand had gebeld dat een persoon aan de zuil stond te klooien haha. Gelukkig was er natuurlijk niks aan de hand en die meneer van het paspoort was mij heel dankbaar. We zwaaien nog steeds naar elkaar wanneer ik langsrijd."

Wat is het mooiste bedankje dat je hebt gehad?

"Ik heb ooit een gouden ring voor een iemand uit een zuil gehaald. Daar heb ik destijds de krant mee gehaald. Die persoon bedankt me nog steeds wanneer we elkaar tegenkomen."

Wat is het grootste misverstand dat bestaat over jouw beroep?

"Sommigen mensen denken minder over mensen die in de vuilnisdienst werken, omdat het een vies beroep is. Dat is echt jammer. Die mensen denken dat je alleen met een prikker kunt lopen en verder niks anders kunt. Maar ik doe dit werk juist omdat ik Vlissingen mooi vind en ook graag mooi wil houden.
We hebben niet zo’n heel groot team. Maar met een klein ploegje proberen we de gemeente voor bijna 45.000 inwoners schoon en veilig te houden."


Mike de Hamer

 • Naam: Mike de Hamer;
 • In dienst: 1,5 jaar.

Wat houdt je werk in?

"Ik werk als chauffeur op de huisvuilwagen, waarmee ik het huisvuil ophaal in de gemeente Vlissingen."

Waarom werk je in de afvalbranche?

"Afval houdt nooit op en het werk is heel afwisselend. Naast dat ik chauffeur ben, bestuur ik ook de kraan op de vrachtwagen. Soms werk ik ook als belader. Het is heel dankbaar werk. Want als je niet komt, zijn mensen vaak teleurgesteld."

Wat vind jij het leukste aan je werk? 

"Ik vind de afwisseling, veel buiten zijn en het contact met de mensen het leukste aan mijn werk."

Wat is het grootste misverstand dat bestaat over jouw beroep? 

"Dat mensen in de buitendienst vaak weinig te doen hebben. Dat is absoluut niet waar. Zoals ik al zei: afval houdt nooit op en er is altijd genoeg te doen."