Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Week van de Afvalhelden 1-7 maart 2021

De week van 1 tot en met 7 maart 2021 is de 'Week van de Afvalhelden'. Dit is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. De mensen zijn essentieel voor het draaiende houden van de Nederlandse samenleving.

Afvalinzameling tijdens de coronacrisis

Begin 2020 werd dit extra duidelijk, toen de coronacrisis het dagelijks leven in Nederland op zijn kop zette. Direct werd de afvalsector als vitaal aangemerkt. Er verschenen steeds vaker berichten waarin inwoners hun waardering voor het werk van de mannen en vrouwen in de sector toonden. Er stonden taartjes klaar, koffie werd geschonken en kindertekeningen prijkten op de afvalzakken. Mooie gebaren en een goede opsteker voor alle medewerkers die hard aan de slag zijn.
Maar wat de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), Vereniging Afvalbedrijven en O&O Fonds GEO betreft, moet het daar niet bij blijven. Iedereen in de afvalsector verdient dagelijks waardering, daar is geen crisis voor nodig. Want hoe zou Nederland er zonder hen uitzien?

Week van de Afvalhelden 

Daarom lanceren deze partijen in 2021 de 'Week van de Afvalhelden'. Helden met een hoofdletter H, want dat zijn ze. Onder een Afvalheld verstaan we iedereen die zich dagelijks in de praktijk inzet in de gehele afvalketen. Deze week staan zij in het zonnetje.
De chauffeur die zich met een inzamelvoertuig een weg door een drukke stad weet te banen. De groenmedewerker die zorgt dat het groen in de stad aangelegd en onderhouden wordt. De verwerker die het afval veilig en milieuhygiënisch omzet in nieuwe grondstoffen en energie. De belader die zorgt dat iedere afvalstroom op de juiste manier in de wagen belandt. En met hen nog vele anderen!

Afvalhelden van de gemeente Vlissingen 

Ook de Afvalhelden van de gemeente Vlissingen zetten zich dagelijks in voor een schoner, veiliger en duurzamere gemeente. Ook tijdens de coronacrisis. Daarom zetten wij deze week onze Afvalhelden in het zonnetje! Ook wethouder E. Verhage spreekt haar waardering uit.
Wij spraken met onze Afvalhelden Willem, Pim en Mike.


Willem van der Weele

Naam: Willem van der Weele 
Leeftijd: 62 jaar 
In dienst: 44 jaar (in april 45 jaar)

Wat houdt je werk in?

"Als straatreiniger leeg ik met een vuilnistransportauto de afvalbakken in de stad."

Waarom werk je in de afvalbranche?

"Ik was een jongetje van 16 jaar en werkte als visserman op een viskotter, toen een man tegen mij zei: ik zie het al. Jij bent niet geschikt als visser. Bij ons op de gemeente komt nog een baantje vrij als straatveger. Hij heeft toen een goed woordje voor mij gedaan. Van maart tot oktober 1976 heb ik eerst in de plantsoenendienst gewerkt. Daarna ben ik als straatveger begonnen en sinds dien heb ik als allround chauffeur op verschillende vrachtwagens gereden."

Wat vind jij het leukste aan je werk?

"Ik vind alles leuk aan mijn werk: de bladeren vegen, zwerfafval opruimen, vroeger achter de vuilniswagen lopen, de containers sjouwen, chauffeur zijn op de vuilnisauto en gladheidbestrijding. Je kunt beter vragen wat ik niet leuk vind. Ik ben 62 jaar, maar ik ga nog 100% voor mijn werk, met veel plezier!"

Wat is het mooiste bedankje dat je hebt gehad?

"Ik vind de waardering van de mensen op straat het mooist. Ik ben zelf een geboren Vlissinger en ken heel veel mensen hier. Ze vinden mij altijd positief. Wanneer ik mijn wijkje gedaan heb, zijn ze altijd tevreden. Als ik dan eens vrij ben, vragen ze: is Willem er niet? Dan word ik wel eens gemist haha."

Is je werk nu anders met corona?

"Je vindt nu veel mondkapjes en ander zwerfafval op grond. De mensen blijven gelukkig vriendelijk. Normaal maakte je nog wel eens een praatje met iemand. Nu doe je dat niet meer, maar voorderest gaat het werk gewoon door."

Wat is het bijzonderste dat je hebt meegemaakt tijdens je werk?

"Verschillende dingen. Ik moet denken aan vroegere tijden waar ik ‘s nachts nog moest strooien, sneeuw schuiven en hard moest werken om de wegen schoon en veilig te houden. Of de tijd dat ik nog achter de vuilniswagen liep en dat mensen blij waren dat je kwam. Op warme zomerdagen kreeg ik wel eens een glas limonade aangeboden door inwoners en op koude dagen een warme kop soep, die ik dan snel op de stoep opdronk."

Wat is het grootste misverstand dat bestaat over jouw beroep?

"Ik weet dat op sommige plaatsen neer wordt gekeken op mensen in de afvalbranche. Maar hier in Vlissingen gebeurt dat gelukkig niet. Hier is het ons kent ons en dat vind ik wel gezellig."


Pim Schuit

Naam: Pim Schuit 
Leeftijd: 52 jaar 
In dienst: 30 jaar (in mei 31 jaar)

Wat houdt je werk in?

"Ik ben begonnen als huisvuilbelader en sinds een paar jaar zit ik op de veegmachine. Dat is machinaal vegen met een grote borstel. Daarmee houd ik de straten schoon. Normaal gesproken rijd ik ook op evenementen en weekenden. Maar denk ook aan oliebestrijding of na een ongeluk wanneer veel glas op de weg ligt. Eigenlijk ben ik een allround medewerker.
Als er nood aan de man is, ben ik daar. Verleden jaar hadden we bijvoorbeeld die zandstorm op de boulevard. Toen zijn we 3 weken bezig geweest om zand weg te halen."

Waarom werk je in de afvalbranche?

"31 jaar geleden werkte ik in een autowerkplaats. Ik wilde altijd internationaal chauffeur worden. Dus haalde ik mijn groot rijbewijs. Maar toen kreeg ik mijn huidige partner. Die vond het een minder goed idee dat ik dan heel de week weg was haha. Zo ben ik uiteindelijk bij de gemeente terecht gekomen. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik werk graag voor de gemeente en de burger."

Wat vind jij het leukste aan je werk?

"De omgang met inwoners, voor hen klaarstaan en zorgen dat het weer lekker schoon is buiten. Thuis houd ik ook graag alles fris. Dus waarom zou dat buiten anders moeten zijn? Ik vind het belangrijk dat de inwoners uiteindelijk tevreden zijn. Daar haal ik plezier uit."

Is je werk nu anders met corona?

"Als ik met inwoners praat, houd ik goed afstand. Ik draag mijn mondkapje waar dit nodig is.
Tegenwoordig wordt veel op straat gegooid: mondkapjes, handschoenen, wegwerpdoekjes en alcoholflesjes. In de eerste week had ik wel 300 van die mondkapjes in mijn veegmachine. Je merkt dat mensen meer buiten komen en daar eten of drinken. Vervolgens laten ze het afval liggen. Dat is niet alleen vies, maar ook schadelijk voor de dieren. Ik zie regelmatig eenden of meeuwen die vast zitten in een mondkapje. Dat is gewoon zonde."

Wat is het bijzonderste dat je hebt meegemaakt tijdens je werk?

Tijdens een storingsdienst werd ik ’s nachts om 1.00 uur gebeld door een man die per ongeluk zijn vliegtickets en paspoort in de container had gegooid. Die heb ik er toen ’s nachts uitgehaald. Enkele minuten later stond de politie achter me. Iemand had gebeld dat een persoon aan de zuil stond te klooien haha. Gelukkig was er natuurlijk niks aan de hand en die meneer van het paspoort was mij heel dankbaar. We zwaaien nog steeds naar elkaar wanneer ik langsrijd."

Wat is het mooiste bedankje dat je hebt gehad?

"Ik heb ooit een gouden ring voor een iemand uit een zuil gehaald. Daar heb ik destijds de krant mee gehaald. Die persoon bedankt me nog steeds wanneer we elkaar tegenkomen."

Wat is het grootste misverstand dat bestaat over jouw beroep?

"Sommigen mensen denken minder over mensen die in de vuilnisdienst werken, omdat het een vies beroep is. Dat is echt jammer. Die mensen denken dat je alleen met een prikker kunt lopen en verder niks anders kunt. Maar ik doe dit werk juist omdat ik Vlissingen mooi vind en ook graag mooi wil houden.
We hebben niet zo’n heel groot team. Maar met een klein ploegje proberen we de gemeente voor bijna 45.000 inwoners schoon en veilig te houden."


Mike de Hamer

Naam: Mike de Hamer  
In dienst: 1,5 jaar

Wat houdt je werk in?

"Ik werk als chauffeur op de huisvuilwagen, waarmee ik het huisvuil ophaal in de gemeente Vlissingen."

Waarom werk je in de afvalbranche?

"Afval houdt nooit op en het werk is heel afwisselend. Naast dat ik chauffeur ben, bestuur ik ook de kraan op de vrachtwagen. Soms werk ik ook als belader. Het is heel dankbaar werk. Want als je niet komt, zijn mensen vaak teleurgesteld."

Wat vind jij het leukste aan je werk? 

"Ik vind de afwisseling, veel buiten zijn en het contact met de mensen het leukste aan mijn werk."

Wat is het grootste misverstand dat bestaat over jouw beroep? 

"Dat mensen in de buitendienst vaak weinig te doen hebben. Dat is absoluut niet waar. Zoals ik al zei: afval houdt nooit op en er is altijd genoeg te doen."