Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Landelijke Opschoondag 20 maart 2021

Zaterdag 20 maart is het de Landelijke Opschoondag. Ook gemeente Vlissingen roept haar inwoners op om mee te doen. Het thema van deze editie van de Nationale Opschoondag is ‘Word weer verliefd op je buurt’.
De Landelijke Opschoondag is hét moment voor inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen om samen in actie te komen voor een gemeente zonder zwerfafval. Kijk voor meer informatie op de website van Nederland Schoon.

Maak een opschoon-ommetje!

Wilt u dit jaar in actie komen op de Landelijke Opschoondag? Zelfs in coronatijd kan dit door een opschoon-ommetje te maken. Zo houden we samen (maar wel op afstand) onze buurten en stranden vrij van zwerfafval. Vraag vrienden, collega’s en bekenden hetzelfde te doen. Lees voordat u op pad gaat de preventiemaatregelen!

Meer doen?

Wilt u net iets meer doen dan alleen opruimen? Maak dan gebruik van de Litterati-app. Hiermee kunt u het gevonden en opgeruimde zwerfafval vastleggen op uw telefoon.
De gegevens die u verzamelt, worden dan gebruikt voor onderzoek naar zwerfafval waarbij ook gezocht wordt naar structurele en effectieve oplossingen. Zo kan met uw hulp het zwerfafvalprobleem bij de bron worden aangepakt.
U kunt uw actie ook aanmelden op 'de Supporter van Schoon' website. Hier vindt u alle informatie over de Landelijke Opschoondag én wie er allemaal aan de slag gaan. 

Vrijwilligers in het zonnetje 

Gelukkig hebben wij in onze gemeente ook vrijwilligers die dagelijks zwerfafval opruimen. In de aanloop naar de Landelijke Opschoondag willen we hen in het zonnetje zetten. Want zij zorgen ervoor dat we elke dag opnieuw verliefd kunnen worden op onze prachtige gemeente!
Ook wethouder E. Verhage spreekt haar waardering uit.

We spraken met onze vrijwilligers Els en Nina.


Els

Waarom ruimt u vrijwillig zwerfafval op?

"Wij zijn vorig jaar in Vlissingen komen wonen. We vonden het fantastisch: 10 minuten lopen naar het strand. Mijn gezin en ik houden van de zee. We proberen iedere dag naar de zee te gaan. Ook in de winter, gewoon om te wandelen. Ik kwam helaas iedere keer die rotzooi tegen op het strand. Ik begon vanzelf met opruimen.
Toen heb ik bij gemeente Vlissingen een knijper, ring en vuilniszakken opgevraagd. Zodoende ben ik begonnen. Ik vind zwerfafval verschrikkelijk voor de natuur en de dieren. Zelfs in de kleinste stukjes plastic kunnen dieren stikken. Dus ook dat ruim ik op."

Hoe reageren mensen?

"Mensen reageren altijd positief en enthousiast. Ze vinden het goed dat ik dit doe."

Hoe gaat u te werk? 

"Soms ga ik op de fiets naar het strand en soms ga ik te voet. Het opruimen doe ik altijd lopend. Ik neem niet altijd de knijper mee. Dan trek ik handschoenen aan en raap ik het zwerfafval op. Gelukkig krijg ik ook hulp van mijn dochter en man, die soms meelopen." 

Waar ruimt u zwerfafval op? 

"Ik richt mij vooral op de stranden en duinen."

Welk soort zwerfafval komt u tegen? 

"Ik kom veel plasticafval en visdraad tegen. Vorige week vond ik een schoen en een lege drankfles. Je komt van alles tegen. Helaas ook veel snoepwikkels. Op de stranden valt het mee met mondkapjes. Deze vind je meer in de wijken, maar helaas ook in de duinen."

Wat doet u vervolgens met het afval?

"Op het strand staan grote verzamelcontainers. Daar gooi ik het afval in."

Wat zou u tegen anderen willen zeggen?

"Ik ben bezig met een actie voor KiKa. Wij willen dat onze aarde schoon blijft voor de kinderen van de toekomst. Ook willen wij geld inzamelen voor KiKa. Daarom koppelen wij deze acties aan elkaar. We zoeken sponsors met het KiKa sponsorformulier of donaties via de website www.actievoorkika.nl/kinderen-van-de-zee.
Ook roepen wij iedereen op om langs de hele kust de stranden op te ruimen. Je kunt dan een foto delen via Facebook of Instagram met de hashtag #kikakinderenvandezee. Ik wil mensen vragen om ons Instagramaccount @kinderenvandezee te volgen. Zelf plaats ik hier iedere week een verhaal.


Nina

Waarom ruimt u vrijwillig zwerfafval op? 

"Omdat er heel veel rommel in de natuur ligt. Veel dieren gaan dood doordat ze plastic binnenkrijgen. Dat vind ik heel vervelend."

Hoe reageren mensen? 

"De meeste mensen zijn heel positief. Ik krijg veel complimentjes zoals 'goed bezig' of mensen steken hun duim op. Soms vragen mensen waarom ik rommel van een ander opruim. Maar daar heb ik mijzelf al overheen gezet. Ik vind het gewoon niet in de natuur horen en daarom raap ik het op." 

Hoe lang ruimt u al zwerfafval op?

"Eigenlijk al heel mijn leven. Mijn moeder heeft mij geleerd om mijn eigen rommel op te ruimen. Dus dit doe ik al sinds ik klein ben."

Hoe gaat u te werk?

"Meestal ga ik lopend. Wij hebben grijpers opgevraagd bij de gemeente Vlissingen. Mijn kinderen hebben allemaal een grijper en ik houd de vuilniszak vast. We zijn heel ijverig. Soms staan we wel een uur op één plek omdat we al het afval willen opruimen.
Maar ook als we voor een wandeling uittrekken, hebben we altijd wel een zakje bij waarin we zwerfafval kunnen verzamelen."

Werkt het verslavend?

"Ja, dat denk ik wel. Als je bijvoorbeeld beseft dat een bananenschil er 2 tot 6 maanden over doet om te verteren, dan kun je dat niet meer laten liggen. Bovendien ziet zwerfafval er ook gewoon smerig uit." 

Vinden u kinderen het ook leuk om te doen?

"Ja, en ze doen het echt vanuit hunzelf. Ze hoeven dit niet van mij te doen. Gelukkig vinden ze het zelf ook heel belangrijk. Ze houden van de natuur." 

Vindt u nu ook ander afval tijdens deze coronacrisis?

"Ja, heel veel mondkapjes. Dat vind ik echt schokkend."

Zou u anderen ook aansporen om zwerfafval op te ruimen?

"Ja! Want ik denk dat dit heel belangrijk is. Het is echt bizar wat je in een uurtje van de grond raapt. Ik hoop dat mensen zich daar meer bewust van worden."

Wilt u verder nog wat kwijt over dit onderwerp?

"Ik vind dat er meer aandacht voor (zwerf)afval moet komen op scholen. Vaak vinden kinderen het ook leuk om buiten op te ruimen: ze komen buiten, in de natuur waar ze van alles ontdekken."