Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Asbestdaken

Nieuwsupdate 5 juni 2019 

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel asbestdaken

Asbestdaken worden voorlopig niet verboden in Nederland. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat op 4 juni 2019 verworpen. De Eerste Kamer is in principe niet tegen een Asbestwet, maar maakt zich zorgen over de kosten die het vervangen van de giftige dakbedekking met zich meebrengt. Met een verbod draaien huiseigenaren zelf op voor de kosten van de daksanering, die fors kunnen oplopen.
De gemeente Vlissingen inventariseert wat de gevolgen van dit besluit zijn.

Verbod

In 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn. Wie zijn dak niet op tijd vervangt, riskeert een dwangsom. Bovendien bestaat het risico dat een asbestdak niet meer gedekt is in de opstalverzekering.
In 2024 is het precies 30 jaar geleden dat asbest definitief verboden is als bouwmateriaal. Een woning van na 1993 bevat zeker geen asbest. Tot in de jaren 80 van de vorige eeuw werd asbest veel gebruikt in onder meer golfplaten daken.

Kwetsbaar

Zolang asbest goed vastzit en niet is beschadigd, kun je het in veel gevallen laten zitten. Maar asbestdaken zijn kwetsbaar omdat ze altijd aan weer en wind zijn blootgesteld. Daarom heeft de overheid besloten dat al die daken vóór 2024 verwijderd moeten zijn.

Dwangsom

Vanaf 2024 riskeert u een dwangsom als u toch nog een asbestdak hebt. Ook biedt de opstalverzekering geen dekking meer als er vezels loskomen van een asbestdak, terwijl in zo’n geval de opruimkosten in de omgeving tienduizenden euro’s kunnen bedragen.

Meer informatie

Op de website Asbestversnelling vindt u uitgebreide informatie over asbest in daken en het versneld verwijderen van asbestdaken.
Zie ook de productpagina 'Asbest, melding'.