Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Asbestdaken

In 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn. Wie zijn dak niet op tijd vervangt, riskeert een dwangsom. Bovendien bestaat het risico dat een asbestdak niet meer gedekt is in de opstalverzekering.

Verbod

In 2024 is het precies 30 jaar geleden dat asbest definitief verboden is als bouwmateriaal. Een woning van na 1993 bevat zeker geen asbest. Tot in de jaren 80 van de vorige eeuw werd asbest veel gebruikt in onder meer golfplaten daken.

Kwetsbaar

Zolang asbest goed vastzit en niet is beschadigd, kun je het in veel gevallen laten zitten. Maar asbestdaken zijn kwetsbaar omdat ze altijd aan weer en wind zijn blootgesteld. Daarom heeft de overheid besloten dat al die daken vóór 2024 verwijderd moeten zijn.

Dwangsom

Vanaf 2024 riskeert u een dwangsom als u toch nog een asbestdak hebt. Ook biedt de opstalverzekering geen dekking meer als er vezels loskomen van een asbestdak, terwijl in zo’n geval de opruimkosten in de omgeving tienduizenden euro’s kunnen bedragen.

Meer weten?

Op de website Asbestversnelling en de website van het Kenniscentrum InfoMil vindt u uitgebreide informatie over asbest in daken en het versneld verwijderen van asbestdaken.
Zie ook de productpagina 'Asbest, melding'.