Ga naar de inhoud
Logo van Gemeente Vlissingen

Campagne 'Afval apart, gewoon doen!

Logo campagne 'Afval apart, gewoon doen!'

De hoeveelheid restafval in Vlissingen moet de komende jaren omlaag. Er verdwijnt per persoon gemiddeld 291 kilo per jaar in de grijze container of de grijze zak.
Goed afval scheiden is belangrijk. Hoe minder restafval in de verbrandingsoven verdwijnt, hoe minder waardevolle grondstoffen er verloren gaan. Want uw afval is geen afval, maar een nieuwe grondstof. Met de campagne 'Afval apart, gewoon doen!' laat de gemeente haar inwoners zien dat goed afval scheiden helemaal niet moeilijk is.

Aandacht voor afval scheiden

In de week van 3 juli 2017 viel bij alle inwoners van de gemeente Vlissingen een eerste nieuwsbrief op de deurmat. In deze nieuwsbrief vertelt de wethouder over afval scheiden. Ook leest u hoe de verschillende afvalstromen eruit zien. Daarnaast verschijnt in huis-aan-huisblad de Faam vanaf 5 juli 2017 wekelijks een artikel over afvalscheiding. In de artikelen lichten we steeds een andere afvalstroom toe. Zo weet u precies welke afvalstromen er zijn, welke producten bij welke afvalstroom horen en waar u uw eigen afval kwijt kunt.

Proeven afvalinzameling 2017-2018

De gemeente Vlissingen benadrukt het belang van het op de juiste wijze scheiden van afval. Alle gemeenten in Nederland werken eraan om bijvoorbeeld het huishoudelijk restafval flink te verminderen van 339 kg (in 2014) naar 100 kg per inwoner vanaf 2020. Ook in Vlissingen willen we toe naar minder restafval. Vanaf eind 2017 voert de gemeente verschillende proeven uit in diverse wijken, om afval zo efficiënt mogelijk in te zamelen.  

Soorten proeven

De proeven bestaan onder meer uit:

  • Meer scheiding van plastic, kunststof en drankkartons. Bijvoorbeeld door een 3e kliko beschikbaar te stellen bij laagbouw en het aantal ondergrondse containers uit te breiden;
  • Een extra of grotere kliko bijplaatsen;
  • 'Omgekeerd' inzamelen door restafval weg te brengen naar de ondergrondse container in plaats van ophalen aan huis van de rolcontainer. Daarbij krijgen inwoners dan bijvoorbeeld een plastic container;
  • GFT en plastic aan of bij huis op te halen.

De proeven starten eind 2017 en duren 1 jaar. Bewoners uit de wijken waar de proeven gaan lopen, zijn betrokken bij de plannen en worden tijdig geïnformeerd.

Eerste proef november 2017

De eerste proef start in november en vindt plaats in:

  • Ritthem (kern);
  • Middelburgsestraat / Dongestraat in Oost-Souburg;
  • Citadel / Schans / Lunet / Ravelijn / Bastion / Vesting in Oost-Souburg.

Zie voor meer informatie de projectpagina.

Informatie

De gemeente heeft een aparte pagina met veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Stel dan uw vraag via e-mail afvalapart@vlissingen.nl of telefoonnummer 14 0118.

Interessante websites

Downloads
TitelTypeDownload
Campagne_'Afval apart, gewoon doen!',_nieuwsbrief_juli_2017 Download
Artikelen BGK 2017 Download