Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Gemeentearchief

Op 1 januari 2020 verhuisde het Gemeentearchief Vlissingen met al haar archieven naar het Zeeuws Archief in Middelburg. Op 1 oktober 2020 is ook de digitale verhuizing een feit. 
Alle historische gegevens over Vlissingen vindt u vanaf die datum op de website van het Zeeuws Archief.

Wat betekent dit voor u?

Persoonsgegevens

Bent u op zoek naar persoonsgegevens, kijk dan op de pagina Zeeuwen Gezocht.
Alle Vlissingse persoonsgegevens zijn aan dit onderdeel van de website van het Zeeuws Archief toegevoegd. In totaal gaat het om ruim 10 miljoen vermeldingen.

Beeldmateriaal

Bent u op zoek naar foto’s, kaarten en ander beeldmateriaal? Kijk dan op de pagina Beeld. Op deze pagina vindt u ook andere beeldcollecties, zoals die van het Zeeuws Genootschap.
Het is mogelijk dat enkele onderdelen van de Beeldbank per 1 oktober 2020 nog niet te zien zijn, maar dat is dan een kwestie van tijd.

Archieven en collecties

Ook alle archieven en collecties kunt u in één keer doorzoeken, zie de pagina Archieven en Collecties.

Studiezaal

U kunt de archieven en collecties ook raadplegen in de Studiezaal van het Zeeuws Archief. Hiervoor moet u een afspraak maken.

Toelichting bij de afbeelding

De afgebeelde akte (charter) komt uit het jaar 1505 en is een van de oudste archiefstukken uit Vlissingen. De bijbehorende lakzegels in rode was van Adolf en Philips van Bourgondië, zijn niet afgebeeld.
Deze akte is naar Middeleeuws gebruik geschreven op perkament met een in de inkt gedoopte ganzenveer, van een soort vernis voorzien en ondertekend met de woorden: “dit wert ghedaen upten thiensten dach van april anno vichtienhondert ende vive naer paesschen.”

Inhoud

In deze akte gaat het over het schrijfloon dat gemoeid is met het afslaan en het verkopen van de aangebrachte vis in Vlissingen. Een ambtelijke functie waaraan geld te verdienen viel, vandaar dat de heren en dames van Bourgondië dit goed wilden regelen.
De aanhef van de oorkonde valt op. De letter ‘A’ is versierd met meerdere grappige portretjes. Het lijkt of deze later zijn toegevoegd. Het waarom is niet duidelijk, moet het Adolf van Bourgondië voorstellen? Deze zogenaamde ‘boekverluchting’ gaat tot ver in de Middeleeuwen terug, toen beginletters vaak werden omgetoverd tot ware miniatuurkunstwerkjes.