Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Verslag 16 oktober 2018

Wethouder Vader: "Dag 2 van ons bezoek aan Ambon staat in het teken van de gezondheidszorg. Vanmorgen gaf burgemeester Van den Tillaar de aftrap voor het Child Care-project van de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon (SSVA). Een volle zaal met belangstellende toehoorders. Wij hebben ook maar gelijk de 1e (opleidings)presentatie bijgewoond. De gemeente Ambon had gevraagd om dit project, omdat zij vindt dat de gezondheidszorg voor pasgeborenen en opgroeiende kinderen een kwaliteitsimpuls nodig heeft.
Er is door een werkgroep van de SSVA een meerjarig programma ontwikkeld voor de medewerkers in de gezondheidscentra.

Museum

De ochtend werd afgesloten met een bezoek aan Museum Siwalima.  Een indrukwekkend museum dat prachtig gelegen is op een heuvel met uitzicht op de baai van Ambon. Een van de zalen is gerenoveerd sinds mijn bezoek in 2015 en daar is er nu aandacht voor de maritieme kant: wat er leeft in zee en er is aandacht voor de visserij.

Ziekenhuis

In de namiddag brachten we een bezoek aan het Dr. M. Haulussy ziekenhuis. Daar worden we ontvangen door de directrice. Leuk om te zien dat de foto die daar genomen is tijdens ons bezoek in 2015, inmiddels in haar kamer hangt. Maar we zijn natuurlijk vooral gekomen voor 'ons' operatieteam van de SSVA, dat daar nu volop aan de slag is. Onder moeilijke omstandigheden opereren is natuurlijk lastig, maar wat geeft het hen veel voldoening. We zien het team echt aan het werk tijdens een operatie. Trots zijn we op deze club mensen! Mooi om te zien hoe ze de mensen hier kunnen helpen.  We krijgen in het ziekenhuis nog een rondleiding waarbij we lang blijven 'hangen' op de afdeling neonatologie. De couveuses liggen daar vol met baby’tjes die (te) vroeg geboren zijn. De kleinste woog bij zijn geboorte 1100 gram.  

Al met al een zeer indrukwekkende dag, maar wel eentje die zeker bevestigt hoe nuttig het werk hier is. Hier voegt onze stedenband en het werk van de SSVA niet zomaar iets toe, maar verricht hier belangrijk werk!"