Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeente Vlissingen

Verslag 15 oktober 2018

Wethouder Vader: "Onze eerste werkdag op Ambon was er voor burgemeester Van den Tillaar en mij er gelijk eentje vol indrukken. We werden ontvangen door burgemeester Luhenapessy op het gemeentehuis. Hij vertelde onder andere dat de stedenband Vlissingen-Ambon in Indonesië geldt als voorbeeld voor het hele land!
Hierna bezochten we een gezondheidscentrum in de stad. Van die gezondheidscentra zijn er in de hele gemeente nu 22, waarvan 8 in Ambon stad. Dat is een hele vooruitgang, goed om te zien dat er een Nederlandse cardioloog en een Nederlandse basisarts aan het werk zijn. Zij zijn hier via de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon (SSVA).

Basisschool

We hebben een vol schema, ons volgende bezoek is aan een basisschool. Daar werden door onze tolken vragen gesteld aan de kinderen. "Waar komen deze mensen vandaan? Wat is de naam van de burgemeester?" Andersom mochten de kinderen ook vragen stellen: "Hoe oud bent u?" Onze Vlissingen-tassen vinden gretig aftrek bij deze kids. Het wordt helemaal leuk als een van hen de burgemeester om een handtekening vraagt, daarop volgende natuurlijk de hele klas.

Afvalverwerking

Na de lunch gaan we richting de site van de afvalverwerking. Hier wordt plastic gesorteerd: pet-flesje en hard plastic apart. Ook wordt hier karton ingezameld om te recyclen. Dat plasticafval wordt ingekocht van de mensen die rond deze plek wonen. Het zijn de armsten van Ambon die hier hun bestaan opbouwen, door hier te gaan wonen en afval verzamelen en verkopen aan de afvalverwijdering. Die dat vervolgens doorverkoopt aan de grotere bedrijven in Indonesië. Het motto is hier niet voor niets dat afval waarde heeft.

Afsluiting dag

Wij drinken vervolgens thee waarbij gebakken banaan en cassave wordt geserveerd, op een resort aan de kust, het contrast had niet groter kunnen zijn. Op uitnodiging van de burgemeester eten we ‘s avonds bij hem in zijn ambtswoning. Daar zien we het medisch team ook weer. Want zij zijn vandaag gelijk aan de slag gegaan met het screenen van ruim 50 patiënten."